Thursday, 1 August 2013

HARAM MENGEDAR, MENJUAL, MEMBELI DAN MEMBAKAR MERCUNDi Malaysia dikatakan belum ada fatwa mengenai haram menjual, membeli, membakar atau bermain mercun.  Namun, kebanyakan ulama berpendapat perbuatan itu adalah haram berdasarkan kepada kesan buruk perbuatan tersebut. 


Secara dasarnya, membakar mercun adalah perbuatan berkaitan dengan usaha untuk mewajudkan kemeriahan dan kegembiraan.  Hukum am mengenai perbuatan itu adalah harus kerana tidak ada tegahan secara mutlak mengenai perbuatan tersebut.  Sebenarnya, amalan bermain mercun ini bukan saja berlaku di Malaysia, bahkan hampir seluruh negara Islam lain, termasuk di negara-negara Arab.

Ulama yang berpendapat bahawa haram menjual, membeli, membakar atau bermain mercun berdasarkan kepada kaedah asas penentuan sesuatu hukum berdasarkan kaedah fiqh.  


Perkara pertama yang dijadikan asas ialah kesan bahaya bermain mercun.  Kita sedar bahawa banyak berlaku kes kecederaan, kematian dan kerugian harta benda akibat mercun.  Dengan kata lain, mercun memberi kesan buruk yang amat ketara.  Keadaan ini tidak dapat dinafikan oleh mana-mana pihak.

Sesungguhnya Islam mencela perbuatan yang boleh mendatangkan keburukan.  Firman Allah SWT yang bermaksud: "Dan janganlah kamu mencampakkan diri kamu ke dalam kebinasaan." (Surah al-Baqarah, ayat 195)

Selain bahaya, bermain mercun juga memberi kesan kepada kewangan.  Membakar mercun sebenarnya membakar wang.  Membazir amat ditegah dalam Islam.  Setiap wang dimiliki perlu dibelanjakan kepada kebaikan sama ada untuk diri sendiri, keluarga atau disedekahkan kepada orang memerlukan bantuan. 


Membelanjakan wang bukan pada tempatnya satu perbuatan boros yang didorong oleh syaitan.  Sesungguhnya syaitan menggalakkan sikap boros, tetapi menghalang daripada melakukan sedekah dan membelanjakan wang untuk jalan Allah SWT.

Peringatan itu seperti dijelaskan dalam firman-Nya bermaksud: “Sesungguhnya orang yang boros itu adalah saudara syaitan, sedangkan syaitan itu pula sangat kufur kepada Tuhan.” (Surah al-Isra, ayat 27).

 Seksyen 4(2) Akta Bahan Letupan 1957 memperuntukkan undang-undang sesiapa yang bersalah mengilang, memiliki atau mengimport mercun atau bunga api, boleh dihukum penjara lima tahun atau denda RM10,000 atau kedua-duanya.

Mereka yang menyimpan mercun juga boleh didakwa di bawah Seksyen 135 (1)(d) Akta Kastam 1967 iaitu menyimpan atau memiliki barangan larangan.  Jika sabit kesalahan, pihak yang terlibat boleh didenda tidak kurang dari 10 kali ganda dan tidak melebihi 20 kali ganda nilai barangan itu atau penjara maksimum tiga tahun atau kedua-duanya sekali.

No comments:

Post a Comment