Pokok cupu kini semakin kurang ditemui.
Dahulu, pokok cupu banyak tubuh di sekitar kampung, termasuk di laman rumah. Buah cupu juga dipanggil buah kecupu, buah mencupu dan beberapa nama lain.
Buah cupu bewarna hijau tua semasa
mudanya, berubah menjadi hijau muda bila beransur tua, sehingga menjadi
kekuningan seperti warna pinang masak apabila ianya masak. Rasa
masam-masam manis menjadikan ramai terpikat kepada buah kecupu.
Buah cupu muda biasanya dijadikan bahan
membuat sambal. Namanya sambal cupu. Untuk
menyediakan sambal cupu cukup ringkas.
Buah cupu yang telah dibelah ditumbuk
dengan ikan bakar atau ikan rebus dan kelapa parut. Masukkan juga sedikit garam
dan cili padi. Tumbuk sehingga lumat, terutama buah cupu muda yang kulitnya agak
liat.
Hidangan menu sambal buah cupu memang
terkenal dimakan bersama dengan ulam dan nasi. Namun, disebabkan sukar mendapat
buah cupu, ia semakin tidak dikenali golongan muda.
Jika sudah masak, buah cupu
rasanya masam manis. Buah cupu mempunyai getah yang lekit, boleh melekatkan
bibir atas dan bibir bawah kita, tetapi tidak sukar untuk dibuang.
No comments:
Post a Comment