Monday, 16 January 2017

KHASIAT SUSU KAMBING


Khasiat, kebaikan dan manfaat susu kambing.  Susu kambing kaya dengan protein, enzim dan mengandungi faktor anti penuaan, anti arthritis serta antibarah. Ia mengandungi anti bodi untuk merawat penyakit gastrik, demam kuning, lelah, penyakit kulit, memulih tenaga batin, sakit jantung peringkat awal, ulser perut serta membantu dalam pembentukan tulang dan gigi serta berbagai lagi penyakit kerana susu kambing merupakan makanan tambahan yang baik untuk kesihatan.

Susu kambing merupakan khasiat terpenting dalam proses pembentukan dan pertumbuhan jaringan tubuh manusia. Kandungan protein dalam susu kambing adalah hampir sama dengan susu ibu dan melebihi daripada dalam susu lembu. Susu kambing tidak mengandungi jenis protein (alpha-casein protein % beta-casein protein) yang menyebabkan alahan seperti yang terdapat dalam susu lembu.

Protein yang terdapat dalam susu kambing mengandungi 22 asid amino termasuk 8 jenis asid amino yang penting untuk perkembangan sel otak dan sistem saraf.

Amat penting dalam pembentukan sel darah penawar racun (detoksifikasi-bahan kimia berbahaya yang masuk ke dalam tubuh serta membina protein & enzim (otot, sendi, organ & pundi yang diperbuat daripada protein).

Gabungan kalsium & fosforus = Calciumphosphate, suatu komponen penting membentuk struktur dan kekuatan tulang serta beberapa fungsi tubuh yang lain. Kandungan kalsium & fosforus dalam susu kambing adalah hampir sama dengan susu ibu dan melebihi daripada dalam susu lembu.

Antara kelebihan lain susu kambing ialah:

- Bersifat alkali
- Tidak menyebabkan alahan.
- Membantu sistem penghadaman.
- Membantu sistem imunisasi tubuh.
- Meningkatkan daya kepekaan, penumpuan dan ingatan.
- Menguatkan jisim tubuh yang sihat.
- pH susu kambing beralkali berbanding susu lembu yang berasid.
- Molekul lemak dalam susu kambing lebih halus dan mudah dihadam.
- Kandungan asid lemak rantaian pendek lebih tinggi.
- Tidak mengandungi protein kompleks yang menyebabkan alahan.
- Proses pencernaam untuk susu kambing hanya 20 minit saja, berbanding susu lembu memerlukan lebih 2 jam.


Keajaiban Susu Kambing Untuk Kesihatan

- Merawat kencing manis.
- Sakit jantung.
- Sakit darah tinggi.
- Gestrik.
- Asma.
- Akut anemia.
- Tulang belakang reput.
- Angin ahmar.
- Insomnia.
- Kebas kaki dan tangan.
- Migran.
- Semput.
- Masalahan keletihan.
- Masalah kulit.
- Masalah ketika mengandung dan kelahiran.
- Masalah susah buang air besar.
- Merawat buasir.

Selenium
Kandungan selenium paling tinggi dalam susu kambing berbanding susu lembu atau susu yang lain. Selenium dikatakan sebagai senjata efektif melawan kanser. Hasil daripada kajian Dr. Larry Clark dari Arizona Cancer Centre menunjukkan supplemen selenium mengurangkan risiko kanser paru-paru sebanyak 46%.

Purata pengurangan sebanyak 37% dalam semua jenis kanser. Penting untuk kesuburan lelaki - diperlukan untuk biosentisis testoron & pertumbuhan sperma normal. Penting dalam pengeluaran sejenis hormon otak 'neurotransmitter' - tahap selenium yang rendah dikaitkan dengan risiko 'dementia' & penyakit mental. Penting untuk sistem imun dengan menghasilkan sejenis hormon 'interleukin-2 (IL2) receptors ke atas permukaan T-cells.
 pH Susu Kambing

Tubuh badan yang sihat mengekalkan imbangan nilai pH antara pH 7.35 - 7.45. Pada pH badan yang normal, sel-sel badan dapat berfungsi dengan sempurna dan sel-sel imun dapat membunuh sel-sel pathogen yang mengancamnya. pH yang rendah (berasid) mengundang penyakit seperti kencing manis dan sebagainya.

Sama seperti susu ibu, pH susu kambing beralkali berbanding dengan susu lembu yang asidik. Susu kambing dapat meneutralkan asid dalam perut dan mewujudkan persekitaran yang lebih beralkali - baik untuk sistem penghadaman dan dapat mengatasi masalah penyakit seperti gastrik, ulser perut dan sebagainya.

----------------------


Susu kambing merupakan pilihan makanan terbaik bagi membantu meningkatkan tumbesaran badan manusia kerana ia mempunyai khasiat dan kualiti yang hampir sama dengan susu manusia.

Susu kambing merupakan pilihan yang mempunyai nutrisi tinggi serta kaya dengan protein dan asid amino.

Kandungannya yang penuh dengan khasiat vitamin A,D dan E amat sesuai untuk dijadikan makanan tambahan dalam kehidupan seharian.

Kandungan lemak yang rendah juga boleh membantu merawat pelbagai penyakit seperti jaundice, asma dan gastrik serta sesuai untuk sistem penghadaman yang bermasalah.

Susu ini juga boleh membantu manusia untuk menjaga kesihatan kulit dan pembinaan sel-sel darah dalam badan di samping dapat membantu memulihkan masalah tenaga batin.



No comments:

Post a Comment