Aromanya
yang kuat dan sifatnya yang memberi efek pedas membuat jintan putih umumnya
dimanfaatkan sebagai rempah dalam masakan. Penggunaan jintan putih untuk
masakan dan kesihatan semenjak zaman Yunani dan Mesir Kuno.
Jintan
putih dapat tumbuh dengan baik di kawasan yang beriklim sejuk. Bunganya
berbentuk payung, berukuran kecil, berwarna putih atau merah muda, bergerombol,
ditopang oleh tangkai yang agak panjang.
Daun
jintan bersusun melingkar dan bertumpuk. Daun jintan putih mempunyai pelepah
daun seperti ranting-ranting kecil. Bentuk daun jintan putih tidak berwujud
lembaran, tetapi lebih mirip benang-benang kaku dan pendek.
Jintan
putih dijual dalam bentuk biji kering dan serbuk.
KEBAIKAN
KHASIAT JINTAN PUTIH
-
Membantu mengurangi berat badan.
-
Membantu memperbaiki aliran darah.
-
Mengatasi masalah perut.
-
Baik untuk kesihatan otot.
-
Melancarkan pencernaan.
-
Memperbaiki sistem pernafasan.
-
Menyegarkan nafas.
-
Meningkatkan sel darah merah.
-
Meningkatkan kesuburan.
-
Membantu pertumbuhan fizikal kanak-kanak.
-
Mengawal tekanan darah.
-
Antioksidan.
-
Tambah atau menggalakkan pengeluaran susu ibu.
-
Menurunkan suhu badan.
-
Membantu awet muda.
-
Meningkatkan kesihatan sendi otot.
-
Mengawal kadar kolestrol.
-
Melegakan masalah kahak.
-
Mencegah penyakit kanser.
-
Mengatasi kesan redikal bebas.
No comments:
Post a Comment