Tuesday, 9 July 2019

KHASIAT JINTAN PUTIH BANYAK MANFAAT

Aromanya yang kuat dan sifatnya yang memberi efek pedas membuat jintan putih umumnya dimanfaatkan sebagai rempah dalam masakan. Penggunaan jintan putih untuk masakan dan kesihatan semenjak zaman Yunani dan Mesir Kuno.
 
Jintan putih dapat tumbuh dengan baik di kawasan yang beriklim sejuk. Bunganya berbentuk payung, berukuran kecil, berwarna putih atau merah muda, bergerombol, ditopang oleh tangkai yang agak panjang.

Daun jintan bersusun melingkar dan bertumpuk. Daun jintan putih mempunyai pelepah daun seperti ranting-ranting kecil. Bentuk daun jintan putih tidak berwujud lembaran, tetapi lebih mirip benang-benang kaku dan pendek.

Jintan putih dijual dalam bentuk biji kering dan serbuk.

KEBAIKAN KHASIAT JINTAN PUTIH
- Membantu mengurangi berat badan.
- Membantu memperbaiki aliran darah.
- Mengatasi masalah perut.
- Baik untuk kesihatan otot.
- Melancarkan pencernaan.
- Memperbaiki sistem pernafasan.
- Menyegarkan nafas.
- Meningkatkan sel darah merah.
- Meningkatkan kesuburan.
- Membantu pertumbuhan fizikal kanak-kanak.
- Mengawal tekanan darah.
- Antioksidan.
- Tambah atau menggalakkan pengeluaran susu ibu.
- Menurunkan suhu badan.
- Membantu awet muda.
- Meningkatkan kesihatan sendi otot.
- Mengawal kadar kolestrol.
- Melegakan masalah kahak.
- Mencegah penyakit kanser.
- Mengatasi kesan redikal bebas.

No comments:

Post a Comment