Sunday, 28 October 2018

ASAL NAMA NASI KANDAR

Mengandar ialah membawa barang yang diletakkan tergatung pada batang kayu. Batang kayu itu dipanggil kandar atau kandaran. Untuk membawa barang yang tidak diletakkan di dalam bekas atau diikat, kandaran akan dibuat dalam bentuk yang mana ada tempat untuk melekatkan barang itu.

Perbuatan mengandar menggunakan kandar telah memberi nama kepada nasi kandar. Pada masa dahulu, peniaga nasi kandar akan mengandarkan bekas nasi dan lauk berjaja dari satu tempat ke satu tempat keliling kampung. Maka itu ia dinamakan nasi kandar.

Nasi kandar adalah satu hidangan utara Malaysia yang popular. Menu nasi kandar berasal dari India dan dimashyurkan oleh pedagang India Muslim dari India. Ia satu hidangan nasi kukus yang boleh tawar atau sedikit berperisa, dan disajikan dengan kepelbagaian kari dan hidangan sampingan.

Hidangan nasi kandar dilengkapi oleh daging seperti ayam goreng, limpa kari, daging lembu, telur ikan, udang atau sotong goreng. Hidangan sayur biasanya adalah seperti terung, bendi dan peria. Satu campuran sos kari dituang pada nasi. Ini dipanggil 'banjir' (pembanjiran) dan memberi satu rasa pelbagai pada nasi.

Mengikut tradisi, nasi kandar selalu dihidangkan bersama hidangan sampingannya dalam satu pinggan.

No comments:

Post a Comment