Perkataan
memperanginkan bermaksud meletakkan sesuatu di tempat yang berangin atau menjadikan
berangin. Dalam proses kerja-kerja menanam padi secara tradisional bermula dari
menanam padi sehingga menghasilkan beras, terdapat proses yang dinamakan menganginkan.
Kerja
menganginkan padi merupakan proses untuk memisahkan padi matang atau elok dengan
benih padi yang kosong atau hampa. Proses ini amat penting bagi memastikan padi
yang akan diproses untuk menjadi beras tidak akan bercampur dengan padi yang
tidak mempunyai isi.
Proses menganginkan padi juga bertujuan untuk mengasingkan bendasing yang turut berada bersama padi seperti daun dan tangkai padi.
Proses menganginkan padi juga bertujuan untuk mengasingkan bendasing yang turut berada bersama padi seperti daun dan tangkai padi.
Sebelum
proses menganginkan padi, padi mestilah dijemur di bawah panas matahari bagi
memastikan ia benar-benar kering.
Dua sebab mengapa padi mesti dikeringkan. Pertamanya untuk memudahkan kerja-kerja menganginkan padi dan keduanya untuk mengelak padi bercambah atau menjadi rosak apabila disimpan nanti.
Dua sebab mengapa padi mesti dikeringkan. Pertamanya untuk memudahkan kerja-kerja menganginkan padi dan keduanya untuk mengelak padi bercambah atau menjadi rosak apabila disimpan nanti.
Bagi
memastikan proses ini berjalan dengan lancar, kekuatan angin mestilah mencukupi
bagi melancarkan proses ini. Kerja-kerja ini dilakukan di kawasan tanah lapang,
biasanya ditepi kampung berhampiran kawasan sawah. Angin bertiup dari arah
sawah pada waktu petang biasanya laju memudahkan kerja menganginkan padi.
Padi
akan diletakkan di dalam nyiru atau badang dan kemudianya diangkat setinggi
mungkin melepasi paras kepala dan kemudian dicurahkan secara sedikit-sedikit.
Padi
yang elok akan jatuh lurus ke atas tikar atau bekas yang diletakkan di bawah.
Manakala padi hampa yang ringan pula akan jatuh jauh sedikit dan terasing dari
padi elok kerana ditiup angin.
Padi yang elok akan diambil disimpan di dalam bakul atau guni, manakala padi hampa dan bendasing lain ditinggalkan yang menjadi habuan itik dan ayam.
Padi yang elok akan diambil disimpan di dalam bakul atau guni, manakala padi hampa dan bendasing lain ditinggalkan yang menjadi habuan itik dan ayam.
Satu
lagi kaedah menganginkan padi ialah menggunakan nyiru jarang yang diikat atau
digantung pada tiga batang buluh sebagai penyangga untuk berdiri. Cara ini
dilakukan biasanya jika kuantiti padi yang banyak.
Sekarang
ini proses menganginkan padi dilakukan di dalam mesin yang dilakukan serentak
semasa proses mengasingkan kulit padi untuk menjadi beras.
No comments:
Post a Comment