Friday, 15 December 2017

BUAH CUPU JADI PILIHAN

Di Kelantan nama buah ini dipanggil buah cupu. Di Perak biasa disebut buah ceghopu, sementara di Negeri Sembilan dikenali buah kecupu. Di tempat lain ada mengenalinya dengan nama buah mencupu, buah cerapu, buah cekau dan buah cupak. Mungkin ada nama lain lagi kerana pokok kecupu cukup 'dekat' dengan kehidupan masyarakat dulu. 

Dalam bahasa Inggeris ianya disebut sebagai "button mangosteen" atau nama Latinnya ialah "garcinia prainiana".

Buahnya bewarna hijau tua semasa mudanya, berubah menjadi hijau muda bila beransur tua, sehingga menjadi kekuningan seperti warna pinang masak apabila ianya masak. Tidak diketahui khasiat buah kecupu, tetapi ia tetap menjadi pilihan orang dahulu. Mungkin rasa masam-masam manis menjadikan ramai terpikat kepada buah kecupu. 

Buah cupu muda biasanya dijadikan sebahagian sambal yang ditumbuk dengan ikan bakar dan sedikit kelapa parut. Hidangan menu sambal buah cupu memang terkenal di Kelantan. Namun, disebabkan sukar mendapat buah cupu, ia semakin tidak dikenali golongan muda.

Jika sudah masak, buah cupu rasanya masam manis. Buah cupu mempunyai getah yang lekit, boleh melekatkan bibir atas dan bibir bawah kita, tetapi tidak sukar untuk dibuang.

1 comment:

  1. Buah yang unik....saya suka make. Kini saga baru tanam kat pulau pinang

    ReplyDelete