Thursday, 11 July 2019

BUAH PALING SEDAP RASANYA


Peringkat buah bermula dari bunga, berputik, membesar, hampir masak, masak dan seterusnya ranum. Ranum juga disebut atau dipanggil 'lebu' dalam dialek Kelantan dan Terengganu.

Masa peringkat manakah buah paling 'sedap' dimakan? Tentu ramai mengatakan masa masa atau ranum.

Bagi sesetengah orang, lebih suka makan pada peringkat hampir masak. Dalam istilah Kelantan disebut ketika tengah 'mekar' atau 'awo masak'.

Mengapa ketika hampir masa paling sedap? Sebenarnya tidaklah sedap, tetapi lebih kepada keinginan hendak makan.

Maklumlah, buah di depan mata. Musim buah hanya setahun sekali. Bermakna sudah setahun tidak makah buah itu. Jadi, keinginan membuak-buak.

Jadi, kerana tidak sabar menunggu, maka buah yang hampir masak itu dijadikan santapan. Biarpun rasanya keras, kelat, masam atau pahit, itulah saat makan buah yang paling sedap.

Sebab itu, orang tua-tua akan membungkus buah-buahan di hadapan rumah dengan kain atau sesuatu yang dapat melindungkan buah dari dilihat anak cucu.

Menariknya, balutan itu tidak dapat menahan gelora hati atau terliur hendak makan buah yang hampir masak itu. Jadi, buah diambil tanpa pengetahuan orang membalutnya. Maka tinggallah balutan atau bungkusan tanpa buahnya.  

No comments:

Post a Comment