Tuesday, 25 September 2018

KEROPOK LEKOR IDENTITI TERENGGANU

Jika disebut keropok lekor sudah pasti terbayang asalnya dari Terengganu. Keropok lekor terkenal dan menjadi identiti Terengganu. Jadi perkataan keropok lekor sudah senonin dan tidak dapat dipisahkan dengan Terengganu.

Keropok lekor diperbuat daripada isi ikan yang diadun dengan tepung kanji. Cara membuatnya tidak banyak bezanya dengan membuat keropok keping kecuali kandungan isi ikan lebih banyak.

Tempat paling terkenal pengeluar keropok lekor ialah di Losong berhampiran Kuala Terengganu. Nama Losong sering dikaitkan dengan keropok lekor sehingga ramai pengusaha di tempat lain turut menggunakan nama Losong seperti mana pengusaha satay menamakan Satay Kajang biarpun beroperasi di luar Kajang.

Disebabkan keropok lekor terkenal menjadikannya satu tarikan kepada sesiapa datang ke Kuala Terengganu untuk mencubanya. Justeru itu keropok lekor sering dijadikan buah tangan pengunjung setiap kali datang ke Kuala Terengganu.

Keropok lekor dibeli yang digoreng atau direbus sahaja. Jika ingin dibawa pulang elok dibeli yang direbus sahaja. Keropok lekor boleh disimpan beberapa hari jika disimpan dengan elok di dalam peti sejuk dan digoreng sebelum dimakan. 

Sebenarnya keropok lekor boleh dimakan tanpa perlu digoreng kerana telah masak sepenuhnya ketika direbus. Bagaimanapun ramai lebih berminat memakannya yang digoreng bersama pencicah sebagai hidangan ringan minum petang maupun waktu lain.

Kepopularan keropok lekor mampu menjadi satu daya tarikan pelancong ke Kuala Terengganu khasnya dan Terengganu amnya.

No comments:

Post a Comment