Menu
selera kampung mempunyai ramai peminat. Biarpun menu dan resipi luar negara
semakin merasap menyerah lidah dan citarasa rakyat Malaysia, namun menu selera
kampung tetap masih menjadi pilihan.
Menu
selera kampung biasanya menampilkan resipi yang menggunakan daun atau pucuk ulam,
sayur kampung dan buah ulam. Penggunaan ikan air tawar juga menjadi sebahagian
menu selera kampung. Ikan digoreng kunyit.
Bila ada ulam maka adalah pencicahnya sama ada sambal lada,
sambal hitam buah belimbing buluh, sambal kecupu, budu, cencaluk dan perisa
lain untuk dimakan bersama ulam.
Penggunaan
santan kelapa mahupun sayur air sebagai kuah menjadikan nasi rasa sekata. Penggunaan
lada cili padi turut menjadi tarikan dan cabaran yang tidak pernah ditolak oleh
penggemarnya. Kata pepatah, mertua lalu di belakang pun tidak sedar.
Menu
selera kampung wajar terus diperkenalkan di hotel dan restoran terkemuka agar
turut menjadi hidangan kepada tetamu asing. Mereka pasti merasai pengalaman
makan yang paling menarik.
No comments:
Post a Comment