Gambar di atas
menunjukkan udang kecil sedang dijemur untuk dibuat udang kering. Di dalam
gambar itu, kelihatan tiga ekor anjing memijak atau berada di atas udang yang
sedang dijemur.
Pengusaha perlu
mengutamakan kebersihan makanan. Kalau sudah anjing memijak dan berada di atas
makanan yang dijemur, tentu sekali kebersihannya tidak terjamin. Anjing mungkin
kencing dan membuang najis di atas udang-udang itu.
Sepatutnya, udang
dijemur di tempat tinggi untuk lebih menjamin kebersihan. Para atau tempat
tinggi perlu dibuat untuk menjemur udang itu.
Ini bukan soal perkauman
atau sikap untuk memburuk-burukan mana-mana pihak. Kalau di kawasan itu
terdapat anjing, maka 99 peratus boleh dikatakan pengusahaan udang kering itu
dibuat oleh orang Cina.
Isu pengusaha Cina tidak
sensitif soal kebersihan dan berkaitan halal haram orang Islam sentiasa
dibangkitkan. Namun, perkara ini nampak tidak memberi kesan kepada pengusaha
Cina. Mereka masih buat tidak kisah dan anggap tidak perlu memberi perhatian
dalam soal kebersihan makanan.
No comments:
Post a Comment