Ini buah cupu masak. Buahnya
bewarna hijau tua semasa mudanya, berubah menjadi hijau muda bila beransur tua,
sehingga menjadi kekuningan seperti warna pinang masak apabila ia masak.
Nama lain buah cupu ialah buah
ceghopu, kecupu, mencupu, cerapu, cekau dan buah cupak.
Dalam bahasa Inggeris ia disebut sebagai "button mangosteen" atau nama Latinnya ialah
"garcinia prainiana".
Jika
sudah masak, buah cupu rasanya masam manis. Buah cupu mempunyai getah yang
lekit, boleh melekatkan bibir atas dan bibir bawah kita, tetapi tidak sukar
untuk dibuang.
Buah cupu
masak boleh dimakan segar atau dicicah dengan perasa. Untuk mengupasnya tidak sukar
kerana kulitnya lembut dan mudah tanggal dari isinya. Hanya dengan menggunakan jari
jemari.
Untuk
mudah mengupasnya ia dimulai dari bahagian bekas tangkai yang ditanggalkan. Atau
ambil dari bahagian tampuknya.
Isinya
berbentuk ulas yang melekat antara satu sama lain, yang tidak sama dengan ulas buah
limau yang ada dipisahkan oleh kulit nipis antara setiap ulas.
Jika telah
dikupas, boleh dimakan terus sebiji (kerana buahnya tidak besar) atau 'dibelah'
kepada bahagian yang lebih kecil yang mudah dilakukan kerana dalam bentuk ulas.
Untuk
mendapatkan buah cupu sekarang ini agak sukar kerana pokok cupu yang masih ada semakin
berkurangan. Semoga ada pihak terus menanam pokok cupu agar ia tidak pupus.
No comments:
Post a Comment