Selain
dimanfaatkan sebagai tanaman hiasan, seroja juga memiliki khasiat sebagai
ubat-ubatan. Bahagian tanaman yang boleh dijadikan sebagai ubat herba adalah
hampir kesemua bahagiannya seperti akar, daun, hingga biji.
Tahukah
anda yang akar seroja boleh dijadikan hidangan bersama lauk yang lain? Bagi
kebanyakan masyarakat Cina, sup menjadi hidangan kegemaran seisi keluarga.
Antaranya ialah sup ubi seroja, enak dinikmati ketika panas.
Bagi
kepercayaan Cina, serat pada ubi seroja melambangkan keakraban ikatan
kekeluargaan yang tidak akan terputus, sekali gus mengeratkan perhubungan.
Dalam
perubatan tradisional Cina, biji seroja yang rasanya manis dikatakan, dapat
memberi manfaat pada jantung, limpa, buah pinggang, mencegah insomnia dan
menenangkan saraf.
Air
rebusan biji seroja lazimnya, diminum untuk merawat cirit-birit dan penyakit
keputihan. Ia juga dikatakan boleh meningkatkan selera makan.
Dipercayai,
biji seroja yang mengandungi enzim antipenuaan dan kini penyelidik mencari
jalan untuk menggunakan biji seroja dalam produk antipenuaan untuk kosmetik
masa kini.
No comments:
Post a Comment