Pisang banggala atau juga dipanggil pisang ggala, pisang galla, pisang gala cukup terkenal di Kelantan. Pokok pisang ini unik kerana tujuan
menanamnya bukan untuk mendapatkan buah yang masak.
Sebaliknya, pisang ini ditanam untuk
mendapatkan daun. Daun pisang ggala dikategorikan sebagai daun pisang paling
sesuai untuk digunakan dalam penyediaan makanan seperti untuk membungkus kerana
daunnya tebal dan tidak mudah koyak.
Apabila pokok ini berbuah, dua kebaikan
diperoleh ialah buah muda dan jantung pisang.
Jantung pisang ggala sesuai untuk dimasak
dijadikan ulam dan kerabu kerana rasanya tidak kelat.
Manakala buahnya tidak dibiarkan tua atau
masak. Sebaliknya ia telah diambil ketika masih muda. Buah pisang ggala muda
mendapat permintaan tinggi untuk dijadikan acar masak.
Ketika masih muda, kulitnya sesuai dimakan
apabila dibuat acar. Manakala biji pisang benggala yang banyak masih lembut dan
boleh dimakan.
Acar pisang ggala rasanya masam manis pedas.
Ia banyak dihidangkan semasa kenduri dan hidangan berbuka puasa.
Batang pokok pisang ggala pula biasanya
dirincih atau dipotong kecil untuk dijadikan makanan ternakan, terutamanya
lembu.
Hi, boleh saya tahu mana nak dapatkan pisang ni?
ReplyDeleteMacamana nk dpt kn benih?
ReplyDelete