Pisang
nipah merupakan sejenis pisang yang agak terkenal di Malaysia dengan pelbagai nama seperti
pisang abu, pisang kebatu, pisang batu, pisang sepatu, pisang cepatu, pisang kepok,
pisang kapok dan beberapa nama lain.
Buah
pisang nipah biasa dijadikan pisang goreng, kerepek pisang dan pengat pisang.
Walaupun ada pisang lain yang boleh digoreng seperti pisang tanduk, pisang
nangka, pisang raja dan pisang lilin tetapi, permintaan terhadap pisang nipah
untuk dijadikan pisang goreng tetap tinggi.
Ini
kerana rasanya yang manis, struktur buahnya lembut dan tidak menyerap minyak
apabila digoreng. Pisang nipah goreng biasanya akan dimakan panas-panas bersama
sambal kicap.
Pokok pisang nipah adalah antara pokok pisang yang besar dan tinggi tetapi sebenarnya ada dua jenis pokok pisang nipah.
Pokok pisang nipah adalah antara pokok pisang yang besar dan tinggi tetapi sebenarnya ada dua jenis pokok pisang nipah.
Pokok yang besar dan tinggi
menghasilkan tandan yang panjang dan buah yang banyak serta rapat susunannya.
Isinya berwarna putih dan kurang manis.
Sejenis
lagi pokoknya sederhana tinggi, tandannya pendek dan buahnya lebih bulat dan
jarang. Isi buah matangnya berwarna kuning, rasanya lebih manis dan lebih
sedap digoreng atau dibuat kerepek pisang.
Selain
hasil buah pisang nipah dan jantungnya, daun pisang nipah juga boleh
dipasarkan. Daun pisang nipah agak lebar dan tebal sesuai digunakan dalam penyediaan
makanan.
No comments:
Post a Comment