Kegunaan
daun pisang dalam penyediaan makanan sama ada diguna untuk membungkus atau melapit
banyak dilakukan di kalangan rakyat Malaysia. Malah, dianggap tidak sempurna penyediaan
makanan itu tanpa menggunakan daun pisang.
Daun
pisang dihasilkan oleh pokok pisang. Itu fakta semua orang tahu. Tetapi, tidak
semua jenis daun pisang sesuai untuk digunakan sebagai bahan pembungkus makanan
atau lain-lain kegunaan.
Antara
beberapa jenis daun pisang yang sering digunakan adalah dari spesis daun pisang
nipah, daun pisang berangan, daun pisang mas, daun pisang nangka, daun pisang rastali
dan beberapa jenis lagi.
Bekalan
daun pisang memang tidak mencukupi disebabkan permintaan tinggi. Disebabkan pemintaan
melebihi penawaran, harga daun pisang relatifnya dianggap mahal.
Namun
pengguna sanggup membelinya demi memastikan penyediaan makanan menepati citarasa
dan kehendak.
Sekarang ada daun pisang dijual secara dalam talian.
Jadi,
jika ada ruang tanah kosong, elok ditanam pokok pisang yang daunnya boleh digunakan
untuk membungkus.
Selain daun, pokok pisang mengeluarkan buah yang menjadi tujuan
utama menanamnya. Bahkan, jantung pisang
juga boleh dimakan dibuat kerabu atau ulam.
No comments:
Post a Comment