Nama buah ini pelik, tetapi rasanya sedap.
Namun, malang sekali buah ini semakin tidak dikenali kerana semakin jarang ditemui.
Tidak banyak lagi pokok ini tumbuh di laman rumah seperti dapat dilihat pada masa
dahulu.
Buah ini dipanggil buah katak puru. Nama
lain buah ini ialah buah nam nam, buah kopi anjing, buah hima, buah namau-namu, buah amphawa
dan buah nang-ai.
Khasiat buah katak puru dikatakan mujarab
merawat penyakit kencing manis, tekanan darah tinggi dan sakit buah
pinggang.
Buah katak puru diminati ramai kerana kelainan rasanya yang unik serta menyelerakan untuk dimakan.
Buah katak puru diminati ramai kerana kelainan rasanya yang unik serta menyelerakan untuk dimakan.
Nama buah
itu dikenali katak puru mungkin disebabkan kerana mempunyai kulit luaran yang
kurang menarik dan menggerutu macam katak puru.
Walaupun nama dan bentuk luarannya tidak secantik buah-buahan lain, namun bagi mereka yang biasa merasai buah ini tentu membuatkan air liur terasa kecur.
Walaupun nama dan bentuk luarannya tidak secantik buah-buahan lain, namun bagi mereka yang biasa merasai buah ini tentu membuatkan air liur terasa kecur.
Buah katak puru bersaiz di antara lima hingga enam sentimeter (cm). Buah yang masak dikenali dengan warnanya berubah seakan kuning dan buahnya 'kembang penuh'. Bijinya pula berbentuk leper boleh dibelah dua.
Buah katak puru
sedap kalau makan dicicih dengan kicap dicampur dengan gula dan
garam. Elok juga dimasukkan belacan dan lada cili api. Kicap juga
boleh diganti dengan cuka. Tidak kisahlah cuka tiruan, cuka nipah atau
cuka kelapa. Kalau tidak ada semu
itu, boleh dimakan dengan garam atau makan kosong aje.
Buah katak
puru boleh juga dicampur dengan buah-buah lain untuk dijadikan rojak. Memang
terangkat.
No comments:
Post a Comment