Sunday, 8 January 2017

PETUA JAGA KESIHATAN LELAKI

Kajian, kenyataan atau rumusan dibuat pakar perubatan berkaitan kesihatan lelaki.  

Lelaki hari ini lebih Ego tidak mahu mengakui kelemahan diri sendiri. - Dr. Ismail Thamby. pakar sakit tuan. 

Penyakit mati pucuk meningkat kerana lelaki di Malaysia enggan menerima kelemahan diri sendiri dan malu untuk mendapat rawatan - Dr. Khalid Abdul Kadir, Perunding Endokrinology, Hospital Pantai.

Ramai juga lelaki muda bawah 40-an menghadapi masalah mati pucuk - Dr. Lee Ming, Perunding Urology, Pusat Perubatan Universiti Malaya .

Ramai lelaki memilih untuk merana dalam diam dan berlagak seolah - olah dan seorang lelaki normal - Prof. Datuk Dr. Tan Hui Meng, Pakar Perunding Urology, Pusat Perubatan Subang Jaya. 

Isteri perlu membantu masalah seks suami (sekiranya suami sgo dan malu) membawa pergi membuat rawatan atau mendapatkan ubat-ubatan, herba-herba yang tidak mengandungi dadah dan bahan terlarang - Prof. Dr. Syed Hassan Ahmad Al-Mashoor, Fakulti perubatan, Universiti Malaysia Sarawak. 

Rawatan dan amalan kesihatan yang baik perlu diamalkan untuk mendapatkan yang terbaik dan mencegah perkara yang buruk.  

Dalam ilmu tadisional Melayu lama terdapat beberapa pantang larang yang baik untuk diamalkan agar kejantanan lelaki sentiasa gagah perkasa. Perkara ini tidak sukar diamalkan asalkan berdisiplin, istiqamah, berusaha dan bertawakal.  

Antara amalan kesihatan lelaki yang perlu diamalkan atau dijauhkan ialah:

1. Jangan amalkan minum air batu, air gas atau air yang disejukkan dalam peti ais kerana ia akan mengakibatkan zakar menjadi sejuk serta lembik.

2. Jangan amalkan makan makanan bersifat sejuk seperti sayur kacang, petola, labu, pisang embun, pisang kelat lega, pisang emas atau makanan yang dingin semalaman.

3. Jangan makan nasi berulamkan air. Minum air apabila selesai 2 minit selepas suapan terakhir seelok eloknya, melainkan jika tercekik tu sebab jangan makan dengan cepat atau gelojoh.

4. Jangan hembus nafas ketika minum, tahan nafas.

5. Elakkan daripada meminum air ketika badan sedang panas, selepas berlari atau bekerja berat. Berehatlah terlebih dahulu, sejukkan badan, kemudian baharulah minum air.

6. Jangan tidur menirap.

7. Jauhi makan makanan yang kuahnya berlinang.

8. Elak minum selepas melakukan hubungan kelamin.

9. Jangan melakukan hubungan kelamin ketika isteri sedang haid.

10. Elakkan minum air selepas pukul 11.00 malam.

11. Jangan cungkil gigi dengan kemuncut (tangkai bunga lalang).

12. Jangan pancutkan air kencing ke dalam air bertakung atau kencing di dalam air.

No comments:

Post a Comment