Sunday, 8 January 2017

RESIPI CARA BUAT PUTU HALBA

Putu halba kuih tradisi Kelantan. Masuk saja musim banjir, satu menu paling terkenal di Kelantan ialah putu halba.  

Di mana-mana saja, terutama di tepi jalan wujud kedai putu halba segera.  Ada yang sekadar bernaung di bawah sebuah payung untuk menjalankan perniagaan putu halba.

Putu halba adalah kuih yang dibuat menggunakan bahan asas ubi kayu.  Namun nama ubi kayu itu sendiri tenggelam. 

Sebaliknya nama halba, sejenis rempah pula mengambil nama walaupun penggunaan halba sebenarnya amat sedikit, sekadar untuk mendapat aroma baunya.

Mungkin pemilihan nama itu untuk ‘lari’ dari nama ubi kayu. Kalau sebut nama putu ubi kayu mungkin tidak ramai yang tertarik kepadanya. 

Putu halba bukan ‘mesti’ dibuat pada musim tengkujuh. Sebaliknya bila-bila masa pun sedap dimakan.  Namun, seperti satu budaya, ia hanya ditemui pada musim banjir. 

Keadaan ini sebenar berpunca pada sejarah awal atau ketika ia mula diperkenalkan.  Ubi kayu banyak ditanam penduduk kampung sama ada untuk dijual mahupun keperluan keluarga.  Ia muda ditanam dan tidak perlukan kepada penjagaan. 

Namun, satu perkara yang pokok ubi kayu kalah ialah kawasan tanamannya tidak boleh ditenggelami air.  Jika berlaku banjir, dalam tempoh sehari atau dua hari mesti dicabut atau dikeluarkan isinya.  Jika tidak isi ubi kayu akan rosak atau dipanggil ‘carok’.

Jadi, untuk mengelak kerosakan dan kerugian, maka sebanyak manapun ubi kayu yang ada perlu dicabut biarpun melebihi kepeluan atau kegunaan semasa. 

Memandangkan banyak ubi kayu, maka timbul idea kreatif penduduk Kelantan mempelbagaikan ubi kaya.  Biasanya kita dengar menu ubi kayu rebus, ubi kayu bakar, tapai ubi kayu, ubi kayu goreng, sira ubi kayu dan macam-macam lagi.  Semuanya menggunakan nama ubi kayu. 

Satu-satu menu berasaskan ubi kayu yang tidak menggunakan nama ubi kayu bersama-sama ialah putu halba.  

Bahkan ada juga menggunakan nama putu piring untuk putu halba. Bagaimanapun ia jarang digunakan kerana ada jenis putu piring yang lebih dikenali yang menggunakan beras.

Secara ringkasnya di sini perturunkan cara-cara membuat putu halba.

Bahan asasnya ialah ubi kayu.
- Kuantiti ubi kayu bergantung kepada banyak mana hendak hasilkan putu halba.
- Ubi kayu yang telah dikopek kulit luarnya hendaklah diparut atau dimesin.
- Ubi kayu yang telah diparut itu hendaklah diperah agar kering (lembab yang gebu)
- (untuk mudah, sekarang terdapat debu atau tepung ubi kayu dijual di pasaran)
- Gaul ubi kayu yang diparut dengan halba secukup rasa. Ada juga yang memasukkan sedikit garam.
Peralatan memasak.  Bab ni memang sedikit rumit kerana kebanyakan orang tidak memiliki.  Ia lebih kepada kreativiti untuk menggunakan kelengkapan yang ada. Namun, bagi mereka yang melakukan untuk berniaga, ada peralatan khas terdapat di pasaran.

Untuk yang ingin mencuba di rumah, boleh menggunakan periuk biasa dan jaring atau kukusan untuk diganti sebagai penutup.

Untuk memasak
- Tepung ubi kayu dimasuk ke dalam piring kecil (acuan)
- Guna tutup teko basuh tangan pun boleh. Ada yang guna acuan kuih dan gelas.  Inilah dikatakan kreativiti.
-.Letakkan sedikit gula melaka (nise) yang telah dipotong kecil.  Boleh juga gunakan guna.
- Taburkan sedikit ubi kayu di atas nise supaya tertutup dan tekan sedikit supaya mampat
- Letakkan kain kasa (maslin) di atas piring ubi.  Kain lain pun boleh digunakan seperti sapu tangan atau tuala kecil.
- Terbalikkan piring ke atasnya supaya putu tertinggal di atas kain.
- Angkat dan isikan ke dalam pengukus.
(anda boleh lakukan apa peralatan atau cara yang sesuai, asalkan putu yang hendak dimasakkan itu dapat diletakkan ke dalam atau di atas pengukus. 
- Putu halba masak apabila semua telah melekit mengikut bentuk - tentu anda kenal yang masak dengan belum. 

Putu halba sedap dimakan ketika panas.  Ia dicicah dengan kelapa parut.  Kalau sudah sejuk, maka kurang sedap dimakan sebab sudah liat sedikit dan aroma bau serta rasanya berkurangan.


No comments:

Post a Comment