Nasi dagang begitu
terkenal di Terengganu dan Kelantan. Namun, tahukah anda terdapat perbezaan di
antara nasi dagang yang dibuat di Terengganu serta nasi dagang yang dibuat di
Kelantan?
Nasi Dagang Terengganu
secara kebiasaannya, diperbuat daripada campuran beras biasa dan beras pulut
dan dimasak bersama santan kelapa (dikukus).
Bagi lauknya pula, Nasi
Dagang Terengganu dihidangkan bersama kuah nasi dagang yang dimasak dengan
menggunakan rempah khas (berlainan dengan rempah kari biasa).
Ikan yang digunakan
biasanya ikan aya hitam (ikan tongkol) yang bersaiz besar. Selain itu acar
timun juga disediakan.
Nasi dagang Terengganu pada
hari biasanya menjadi hidangan sarapan pagi bagi masyarakat Terengganu dan juga
hidangan istimewa bagi acara-acara tertentu.
Sejarah
asal nama nasi dagang
Nasi
dagang Kelantan
No comments:
Post a Comment