Sunday, 13 August 2023

NASI DAGANG TERENGGANU IKAN TONGKOL

 
Nasi dagang begitu terkenal di Terengganu dan Kelantan. Namun, tahukah anda terdapat perbezaan di antara nasi dagang yang dibuat di Terengganu serta nasi dagang yang dibuat di Kelantan?
 
Nasi Dagang Terengganu secara kebiasaannya, diperbuat daripada campuran beras biasa dan beras pulut dan dimasak bersama santan kelapa (dikukus).
 
Bagi lauknya pula, Nasi Dagang Terengganu dihidangkan bersama kuah nasi dagang yang dimasak dengan menggunakan rempah khas (berlainan dengan rempah kari biasa).
 
Ikan yang digunakan biasanya ikan aya hitam (ikan tongkol) yang bersaiz besar. Selain itu acar timun juga disediakan.
 
Nasi dagang Terengganu pada hari biasanya menjadi hidangan sarapan pagi bagi masyarakat Terengganu dan juga hidangan istimewa bagi acara-acara tertentu. 

Sejarah asal nama nasi dagang

Nasi dagang Kelantan


No comments:

Post a Comment