Kemunting (Rhodomyrtus tomentosa) merupakan
sejenis tumbuhan dari keluarga Myrtaceae yang tumbuh di kawasan tropika dari
negara India, Sri Lanka, China dan kawasan Asia Tenggara.
Kemunting menghasilkan buah berbentuk beri yang bujur yang
dimakan mentah atau boleh dibuat jem, jeli atau jus. Isi buah yang manis ini
memang sedap dimakan. Buah yang masih muda rasanya kelat.
Biasanya, buah yang terhasil daripada pokok yang ditanam lebih manis berbanding dengan pokok yang tumbuh liar.
Biasanya, buah yang terhasil daripada pokok yang ditanam lebih manis berbanding dengan pokok yang tumbuh liar.
Pokok kemunting juga mengandungi tar kayu yang digunakan
sebagai pewarna hitam iaitu tujuan komestik untuk menghitamkan bulu kening dan
juga mencuci gigi.
Pokok Kemunting boleh ditanam dengan menggunakan biji, secara
tut atau boleh gunakan keratan ranting. Buah yang masak mengandungi biji yang
mudah bercambah.
Pokok yang ditanam menggunakan biji akan berbuah selepas 3 tahun dtanam, berbanding dengan pokok kemunting yang ditanam dengan cara tut atau keratan yang akan berbuah dalam masa satu (1) tahun sahaja.
Pokok yang ditanam menggunakan biji akan berbuah selepas 3 tahun dtanam, berbanding dengan pokok kemunting yang ditanam dengan cara tut atau keratan yang akan berbuah dalam masa satu (1) tahun sahaja.
Batang kemunting
mampu mencapai tinggi dua meter. Kayunya sangat keras.
Pokok kemunting sesuai dijadikan tumbuhan hiasan. Bunganya yang berwarna merah muda dengan benang sari menawan, layak dijadikan tanaman di halaman rumah.
Buah
muda berwarna hijau ketika muda dan akan bertukar kepada warna ungu atau ungu tua
atau hitam apabila masak. Permukaan buah kemunting yang telah masak seperti berkabut.
Setelah bahagian kepalanya dibuang, maka kemunting siap dimakan bersama
kulit-kulitnya.
Isinya berwarna merah kuat dan rasanya manis. Buah kemunting masak
mengandungi air, gula, vitamin dan juga mineral. Isi buah seperti anggur, hanya terasa
lebih berserat. Bahagian daunnya mengandungi
bahan tanin yang tinggi yang berguna.
Khasiat buah kemunting untuk kesihatan amat banyak:
- Air rebusan kemunting yang masak diminum akan merawat cirit birit dan juga disenteri.
- Air rebusan kemunting yang masak diminum akan merawat cirit birit dan juga disenteri.
- Buah kemunting yang dimakan segar baik sebagai tonik
penghadaman.
- Daun kemunting boleh digunakan sebagai ubat pupuk untuk
luka dan menghentikan pendarahan. Juga membantu menyembuhkan luka-luka.
- Air rebusan daun yang diminum juga mampu menyembuhkan demam
panas, melegakan sakit dan juga membantu dalam membersihkan tubuh badan kita.
- Air rebusan daun dan akar kemunting digunakan sebagai
minuman untuk ibu-ibu yang lepas bersalin, mengawal cirit birit dan untuk sakit
perut.
- Bahagian akar kemunting yang direbus dijadikan rawatan
pedih bawah dada dan mengatasi masaalah sistem penghadaman.
- Akar yang dicampur air mendidih boleh digunakan untuk
rawatan mata atau dijadikan ubat pupuk pada dahi.
- Air rebusan akar
pokok kemunting boleh digunakan untuk merawat muntah darah.
- Bagi wanita bersalin, air rebusan pucuk
daunnya yang direbus dengan daun inai dan daun jambu membantu mengecutkan rahim..
- Untuk merawat keputihan, boleh rebus pucuk
dan akarnya.
- Kandungan buah ini mampu meningkatkan
hemoglobin, jumlah sel darah merah, dan juga meningkatkan antianoxic.
- Daun juga digunakan
sebagai bahan perubatan herba untuk penyakit diabetes.
Mohon kongsi maklumat dalam YouTube channel saya - Ramli Abdullah
ReplyDelete