Monday, 2 June 2025

PERAYAAN GAWAI DISAMBUT MASYARAKAT DAYAK

 
Perayaan Gawai disambut oleh masyarakat Dayak di Sarawak pada 1 Jun setiap tahun. Sambutan itu adalah festival sosial dan keagamaan utama di Sarawak. Pada tahun 1965, Kerajaan Sarawak memutuskan untuk menjadikan Gawai Dayak sebagai cuti umum.
 
Perayaan Gawai disambut di kalangan orang Iban dan Bidayuh atau secara kolokial dikenali sebagai Dayak Laut dan Tanah.
 
Terdapat banyak variasi Gawai, walaupun yang paling banyak dirayakan adalah 'festival hasil tuaian' kerana perkataan 'Gawai' secara harfiah bermaksud festival. Bagi orang Iban, Gawai dipanggil Ari Gawai manakala bagi orang Bidayuh, dalam bahasa Bidayuh, ia dipanggil Andu Gawai.
 
Perayaan Gawai bermula dengan upacara membuang sial oleh Tuai Gawai. Tuai Gawai memulakan upacara ‘miring’ ini diruai (beranda) rumah panjang. Beliau berdoa supaya dipanjangkan umur dan dimurahkan rezeki. Pada jam 12.00 malam upacara minum air pengayu dilakukan dengan harapan supaya panjang umur, sihat dan makmur.
 
Pada pagi 1 hb Jun, tepat jam 7.00 pagi, tuai rumah dengan diiringi oleh beberapa penghuni rumah panjang menghantar piring persembahan ke tiang pengingat iaitu sejenis kayu yang sering digunakan untuk mendirikan rumah panjang.
 
Persiapan Gawai bermula beberapa hari lebih awal kerana minuman beralkohol utama yang dihidangkan untuk Gawai dipanggil tuak, yang memerlukan beberapa hari untuk dibuat. Ia dihidangkan semasa malam Gawai dan pada hari itu sendiri.
 
Tuak adalah sejenis wain beras, yang unik di kalangan masyarakat Dayak di Sarawak. Ia kadang-kadang disediakan beberapa minggu atau bahkan sebulan lebih awal. Tuak adalah penting semasa Gawai kerana bagi Iban, ia juga dikenali sebagai ‘ai pengayu’ atau air panjang umur.
 
Selain tuak, kuih lain juga disediakan. Kuih ini termasuk kuih sarang semut, kuih sepit dan bahkan keropok.
 
Bagi Dayak Kristian, satu upacara doa Gawai diadakan di gereja pada waktu pagi. Selalunya pada waktu tengah hari, di sinilah sambutan Gawai bermula apabila orang mula melawat rumah saudara mara atau jiran. Makanan dan minuman akan dihidangkan.
 
Di beberapa kampung, Gawai disambut dengan perarakan besar yang akan berjalan di seluruh kampung. Perarakan dipimpin oleh orang-orang yang memakai pakaian tradisional semasa mereka melalui kampung.
 
Setiap tahun, semasa Gawai, pertandingan ratu cantik akan diadakan. Pertandingan ini dikenali sebagai Kumang dan Keling Gawai. Kumang adalah untuk perempuan manakala Keling adalah varian lelaki. Di sinilah para peserta akan berpakaian dalam pakaian tradisional mereka dengan aksesori lain yang sepadan.
 
Aksesori ini biasanya adalah warisan keluarga, yang dipindahkan dari bapa kepada anak lelaki atau ibu kepada anak perempuan. Para peserta akan dinilai berdasarkan pakaian mereka dan kemahiran tarian tradisional mereka. Pertandingan berbeza dari kampung ke kampung kerana setiap etnik yang berbeza mempunyai pakaian tradisional yang berbeza.
 
Secara tradisional, Gawai disambut sepanjang bulan. Pada zaman ini, perayaan biasanya akan berkurangan selepas 4 hingga 5 hari walaupun Gawai secara rasmi berakhir selepas upacara Ngiling Tikar, yang mungkin berlangsung seminggu hingga sebulan selepas Gawai (bergantung kepada kampung itu sendiri).

No comments:

Post a Comment