Makanan laut sememangnya digemari ramai. Sama ada kering
mahupun basah, ia pasti menjanjikan sajian yang melambai selera. Sotong dan
udang kering, begitu juga ikan bilis merupakan hidangan atau bahan masakan
popular bagi hampir semua etnik di Malaysia.
Pun perlu diingatkan, mengikut kajian,
kebanyakan sotong kering yang dijual di pasaran dicemari kandungan kadmium yang
tinggi hingga boleh menyebabkan kanser payu dara dan prostat.
Kadmium adalah metallohormone beracun yang
bertindak sebagai estrogen serta androgen yang mampu menyebabkan kanser payu
dara dan prostat.
Selain
sotong kering, tiram, ikan bilis dan udang juga mengandungi kadmium namun
jumlahnya lebih rendah. Sebab itu, Bahagian Keselamatan dan Kualiti
Makanan, Kementerian Kesihatan selalu membuat ujian kajian kadmium
terhadap makanan laut, terutama yang dikeringkan.
Tahukah anda bahawa semua ini disebabkan
pencemaran laut yang turut memberi kesan buruk secara global?
Sebenarnya, masih ramai yang tidak tahu
bahawa makanan yang menjadi kegemaran mereka selama ini dapat mengancam nyawa.
Namun jangan salah faham kerana kehadiran
kadmium dalam sotong kering bukan disebabkan kaedah pengawetan.
Puncanya akibat kenaifan manusia sendiri yang
memandang enteng aspek penjagaan ekosistem marin.
Tanpa disedari, hakikatnya kita telah
menghadam banyak sisa toksik dan racun di dalam badan apabila menjamah pelbagai
jenis hidupan laut yang tercemar.
Pembuang sampah sarap, sisa industri dan
minyak dikenal pasti sebagai angkara utama manusia yang mengganggu dan
seterusnya membunuh habitat serta hidupan marin.
Perbuatan manusia mencemarkan laut hanya akan
mengundang kemudaratan kepada kehidupan manusia sendiri. Hidupan laut yang
tercemar sememangnya mengandungi kadmium, tidak terkecuali sotong.
Ini bermakna kandungan kadmium sudah wujud
dalam sotong basah ketika ia hidup lagi di habitatnya lagi.
Kadmium dalam sotong kering itu bukan hadir
disebabkan kaedah pengawetan, sebaliknya ia sudah wujud ketika kewujudannya
sebagai sotong basah lagi.
Makanan
yang mengandungi kadmium ibarat tiada khasiatnya langsung. Puncanya ialah sikap
manusia yang enggan menjaga kebersihan laut. Akibatnya, badan kita akan
menerima makanan yang tidak bersih sekali gus mengganggu sistem hormon di dalam
badan.
Walau bagaimanapun, kesan yang diperoleh
bergantung kepada tahap imunisasi tubuh individu.
Bagi mengelakkan kesan berpanjangan, pengguna
dinasihatkan supaya mengambil bahan makanan tersebut dalam kuantiti yang kecil
atau lebih baik mengelak daripada memakannya.
Kadmium merupakan sejenis logam berat yang
berbahaya kerana elemen ini berisiko tinggi terhadap pembuluh darah.
Ia memberi kesan terhadap kesihatan manusia
untuk jangka masa panjang khususnya hati dan ginjal.
Kesan pengambilan logam toksik yang
berlebihan ini boleh mendedahkan seseorang kepada kanser payu dara, kanser
prostat serta penyakit buah pinggang.
Kesan jangka pendek pula boleh dilihat
melalui tanda-tanda seperti demam, sakit kepala, berpeluh berlebihan, otot
menggigil dan keresahan.
Kadmium juga terhasil daripada pembakaran
bahan buangan dari rumah atau industri, pembakaran arang batu dan minyak.
Asap kenderaan,
penghasilan bateri dan cat, industri pemprosesan logam, pengangkutan dan
pembuangan sampah turut menjadi punca material beracun itu.
Bahan makanan kering yang diimport dari
negara-negara luar khususnya, tidak banyak dipantau atau diuji terlebih dahulu
sebelum dipasarkan.
Kajian rambang perlu dilakukan bagi
mengesahkan kuantiti kandungan kadmium di dalam makanan yang telah diawet
kerana dikhuatiri melebihi had yang dibenarkan.
Kementerian Kesihatan boleh mengambil tindakan ke atas pihak yang menjual makanan laut mengandungi paras kadmium melebihi had ditetapkan.
Di bawah Peraturan 38, Peraturan-Peraturan Makanan 1985 paras kadmium yang dibenarkan dalam makanan laut tidak melebihi 1.00 bahagian persejuta (ppm) atau miligram/kilogram.
Jika
disabitkan dengan kesalahan mengikut Seksyen 13(1), Akta Makanan 1983 boleh
didenda tidak melebihi RM100,000 atau penjara sehingga 10 tahun atau
kedua-duanya sekali.
No comments:
Post a Comment