Kangkung boleh dimakan mentah sebagai ulam ataupun digoreng, dicelor, digulai dan apa-apa lagi. Kangkung memang elok ditanam sebagai satu sumber sayur-sayuran serbaguna. Sebab itu ada yang menggelarkan kangkung sebagai raja sayur-sayuran.
Kangkung adalah sayuran utama ketika
Perang Dunia Kedua terutamanya di Negara Cina. Ketika itu bekalan makanan
terputus. Kangkung adalah tanaman yang mudah tumbuh dan cepat dituai.
Ia telah menyelamatkan ramai orang dari maut akibat kebuluran.
Kangkung adalah tumbuhan yang cepat
tumbuh. Kangkung hanya mengambil masa 3-4 minggu untuk menjadi kangkung yang
dapat dimanfaatkan serta dimakan oleh manusia.
Bukan saja manusia, arnab serta
kambing juga suka makan kangkung. Malah kangkung kerap dikaitkan dengan
kura-kura yang menjadikan haiwan itu usia panjang.
Kangkung mempunyai daun licin
berbentuk tirus seperti mata panah di hujung daun, sepanjang 10-12 cm, dan
lebar 5-6 cm.
Terdapat juga jenis daun lebar dan daun tirus mengikut spesis sama ada kangkung darat ataupun kangkung air. Ia mempunyai batang menjalar dengan daun berselang dan batang menegak pada pangkal daun.
Terdapat juga jenis daun lebar dan daun tirus mengikut spesis sama ada kangkung darat ataupun kangkung air. Ia mempunyai batang menjalar dengan daun berselang dan batang menegak pada pangkal daun.
Selalunya kangkung mula menjalar
sebulan selepas ia ditanam. Ini juga menjadi petanda masa sesuai untuk menuai
kangkung iaitu sebelum ia menjalar.
Hampir keseluruhan tanaman muda boleh
dimakan. Oleh kerana kangkung tua mempunyai serabut, kangkung pucuk muda adalah
lebih digemari. Ia boleh dimakan mentah (seperti kerabu) atau dimasak seperti
bayam. Kangkung sering digoreng. Rempah dicampurkan bagi menambah rasa yang
hambar.
Antara masakan yang popular yang
mengunakan kangkung adalah kangkung goreng belacan.
Kangkung atau Ipomoea reptans terdiri dari dua
varietas, yakni kangkung darat yang disebut kangkung cina dan kangkung air yang
tumbuh di sawah atau parit.
Perbedaan antara kangkung darat dan kangkung air terletak pada warna bunga. Kangkung air berbunga putih kemerah-merahan, sedangkan kangkung darat berbunga putih bersih.
Perbezaan lainnya terletak pada bentuk daun dan batang. Kangkung air berbatang dan berdaun lebih besar dibandingkan kangkung darat. Warna batangnya juga berbeza. Kangkung air berbatang hijau, sedangkan kangkung darat berbatang putih kehijau-hijauan.
Selain itu, kangkung darat lebih banyak bijinya daripada kangkung air. Itulah sebabnya kangkung darat dibiarkkan menggunakan biji, sedangkan kangkung air disemai menggunakan pucuk batang.
Tanaman kangkung berasal dari India, yang kemudian menyebar ke Malaysia, Burma, Indonesia, Cina Selatan, Australia, dan Afrika.
Kangkung memiliki kandungan gizi yang cukup tinggi. Selain mengandung vitamin A, B1, dan C, kangkung juga mengandung protein, kalsium, fosfor, besi, karoten, dan sitosterol.
Secara farmakologis, kangkung berperan sebagai antiracun (antitoksik), antiradang, melancar kencing (diuretik), menghentikan perdarahan (hemostatik), dan sedatif (ubat tidur).
Beberapa manfaat lain dari tanaman kangkung ialah:
Mengurangi haid
Daun kangkung (kira-kira setengah kilogram) dicuci dan ditumbuk halus. Lalu tuangkan air setengah gelas. Kemudian saring dan tuangkan 1 sendok makan madu. Minum 1 kali sehari sekaligus.
Sakit kepala
Seikat daun kangkung segar direbus dengan 2 gelas air hingga 1 gelas. Kemudian air hasil rebusan tersebut diminum.
Insomnia
Amalkan makan daun kangkung tanpa batang.
Sakit gigi
Segenggam akar kangkung ditambahkan setengah sendok teh cuka, kemudian direbus dengan 1 gelas air. Gunakan air rebusannya sekaligus 1 kali sehari.
Menghilangkan ketombe
Seikat daun kangkung direndam semalaman hingga airnya berwarna kebiruan. Lalu, ramas dengan air rendaman. Sebaiknya dilakukan setiap hari.
Sembelit dan mual pada ibu hamil
Ibu hamil dianjurkan untuk sering makan sayur kangkung.
Gusi bengkak
Akar kangkung dicuci bersih, lalu direbus dengan 200 cc air dan 200 cc cuka. Setelah hangat, air rebusan itu digunakan untuk kumur-kumur. Lakukan hal tersebut berulang-ulang.
Kulit gatal
Daun kangkung segar dicuci, lalu direbus dengan air secukupnya sekitar 5 minit. Setelah hangat, pakai untuk mencuci bagian yang sakit. Lakukan setiap hari.
Assalamualaikum salam sejahtera warga group��
ReplyDelete�� Sy nk mintak tolong viralkan berita baik ni ye����
1) Ni berkenaan kisah hidup pesakit lutut kronik dan masalah saraf sendi2 dan juga kisah hidup pesakit kanser stage 1 sampai stage 4, pesakit asma kronik dan juga produk yg berpatutan harga nya tapi kesannya setanding ubat harga mahal ribuan ringgit.
2)Dah ramai yg sembuh dengan penawar herba beliau. Kanser yg sudah merebak ke organ-organ lain pun boleh diubati insya Allah.☺����
3)Pengamal perubatan herba ni dah banyak pengalaman berdepan dengan pesakit2 kanser,sakit saraf,sakit lutut dan asma. Ramai yg dh pulih.
4)Mcm2 kanser blh rawat termasuk leukimia,paru2,limfoma dll.
5) Puan Rasmani Binti Md Noh psakit lutut kronik yg terpaksa jalan mengesot esot atas lantai dan klau cuba berjalan secara berdiri boleh dengar lutut berbunyi bunyi tulang yg sangat sakit. Hendak masak terpaksa gunakan kerusi sebab xmampu berdiri lama2 dan lepas 6 hari minum dah mampu berjalan lancar dan saraf kaki dah tak tegang dah. Mampu masak berdiri semula. Kesan sangat cepat baru 6 hari minum.
Sy share melalui pengalaman sy sendiri yg mengikuti perkembangan pejuang2 kanser ni....sy sendiri pun guna produk die (jus herba) dah 5tahun setia walaupun sembuh terus juga minum sebagai supplement.
Jadi skg ni sy rsa perlu share berita ni buat semua supaya masih ade harapan bg mereka yg tercari2 penawar kanser yg tepat .����
▪Adik Luqman -kanser GIST-Anoerectal Tumor
Skg sudah sembuh dari kanser.
..........................................................................
▪️Pn. Hayati Abd Hamid- Pensyarah Kanan UITM, kanser payudara stage 4.
Skg dh sembuh dn shat walau pon pernah diberitahu oleh doktor yang beliau hanya mampu bertahan 1 tahun saja untuk hidup. Beliau setia dengan jus herba ini selama lebih 6tahun.
Beliau mengarang sebuah naskah/buku yg mengisahkn pengalaman beliau sepanjang perjuangannya melawan kanser dengan mengambil jus herba ini sebagai salah satu rawatan alternatif (nk buku nti blh order)
Terkini (2020): Beliau pernah ditemuramah dlm rancangan Selamat Pagi Malaysia di Tv1 menceritakan tentang perjuangan beliau menempuh kanser dari tahap 4 hinggalah sembuh.
………………………………………………………………………....
▪Adik Izzat b.muhd Ariffin ,kanser Burkit Lymphoma stage 4 sekarang dh sembuh
Guru nya memberitahu beliau x pernah nampak seperti pengidap kanser tahap 4, kerana sentiasa nampak cergas dengan pengambilan jus yang memberi tenaga dan merawat.Beliau mengambil jus herba ini dr kanser tahap 4 sehingga sembuh.
..........................................................................
▪Puan Musriharni pesakit asma kronik sejak kecil yang terpaksa menggunakan healer setiap hari. Beliau juga pesakit gastrik kronik(GERDyang menyebabkan berangin satu badan sehingga terasa ke pinggang. Perut membuncit dan mengeras kerana terlampau banyak angin sampai sesak nafas dan anxiety akibat nya menggigil dan seram sejuk.
Sekarang kesihatan Alhamdulilah semakin baik, gastrik dan anxiety dah takde dan asma pun tak perlu guna healer lagi. Paru2 dah elok semula.
..........................................................................
▪Puan Rohana Binti Ismail seorang yang cergas dan aktif dalam mendaki gunung termasuk gunung Kinabalu dan lain2 gunung di Malaysia tapi sejak sakit bengkak lutut, segala aktiviti lasak terpaksa dilupakan sehingga nk turun tangga di ofis pun terpaksa turun bagaikan ketam turun tangga sebab lutut bengkak. Setelah minum jus ini, dalam masa 1 minggu saja kaki beliau dah sembuh semula. Bengkak dah surut dan dlm msa 2 mingu saja mampu berjoging kembali, naik bukit dlm 8km jauh nya dah tak sakit2 dah lutut.
..........................................................................
Call order wasap@call- En mohd zuhairi- 0174687570