Jumlah lemak tepu
berlebihan dalam diet anda boleh menyebabkan penyakit jantung dan strok.
Menurut WHO, penyakit jantung koronari dan strok menuntut lebih daripada 14.1
juta nyawa setahun.
Lemak tepu adalah
lemak yang berasal dari lemak haiwan atau dari anggota haiwan. Lemak tepu
adalah makanan berlemak yang padat pada suhu bilik.
Minyak lemak, krim,
dan keju adalah beberapa contoh makanan dengan lemak tepu.
Lemak
tepu menjejaskan tubuh dengan meningkatkan jumlah kolesterol jahat atau LDL di
dalamnya. Tahap tinggi lemak tepu dari burger, pizza, mentega, lemak haiwan,
dan sebagainya mengarah kepadanya.
Kolesterol
LDL akan didepositkan di dinding arteri, dengan itu menghalang aliran bebas
darah ke dan dari jantung ke pelbagai bahagian badan. Sekiranya tahap
kolesterol LDL tidak dipantau, ia boleh menyebabkan arteri tersumbat yang boleh
menyebabkan serangan sakit jantung.
Sebenarnya
tidak salah makan makanan yang ada lemak tepu. Namun, yang disarankan ialah
mengawal kadar pengambilannya. Memang di kalangan rakyat Malaysia amat gemar
memakan jenis menu dari sumber daging dalam jumlah yang banyak.
Berhati-hati
dalam soal pengambilan makanan. Jangan ikut hati nanti mati. Jangan ikut rasa
nanti badan binasa. Kalau ikut nafsu akan jadi lesu.
Makanlah
dalam kuantiti sederhana dan sekadar memenuhi keperluan untuk kesihatan.
No comments:
Post a Comment