Thursday 7 March 2019

BEZA MINYAK KELAPA DARA


Minyak kelapa dara adalah minyak dihasilkan dari buah kelapa cukup matang melalui proses khas dengan tidak merosakkan struktur asal atau khasiat semulajadi minyak kelapa yang terdapat  di dalam buah kelapa.

Minyak kelapa dara diproses secara semulajadi tanpa haba dan kimia. Terdapat sekurang-kurangnya 9 jenis asid lemak bermanfat untuk kesihatan dalam  kelapa dara iaitu iaitu asid caproic, caprylic, capric, lauric, myristic, stearic, oleic dan linoleic.


PERBEZAAN MINYAK KELAPA DARA BERBANDING MINYAK SAYURAN

Minyak kelapa dara
- Lemak tepu rantai sederhana pendek. (MCFA – mudah dihadam)
- Sudah mula dihadamkan dengan hanya enzim saliva dan diperut.
- Tidak membebankan organ pankrease
- Dihantar terus ke hati untuk menghasilkan tenaga maksima
- Menghasilkan tenaga segera dengan cepat tanpa perlu bantuan enzim.
- Sel jadi cekap dan efisien
- Bertindak menghalang pembentukan radikal bebas
- Diproses secara organik.
- Tiada kolesterol
- Mengandungi antara 45 – 55 % lauric asid
- Bersifat antivirus, antibakteria, antifungus, anti protozoa.
- Bertindak sebagai anti kanser dan anti histamine (mengelakkan alahan)
- Meningkatkan metabolisma.
- Meningkatkan daya tahan (endurance)
- Memperbaiki pencernaan.
- Mempermudah pencernaan mineral dan vitamin (baik untuk warga tua)

Minyak sayuran
- Lemak tak tepu rantai panjang. 
- Hanya boleh dihadamkan dihempedu.
- Perlukan enzim pankreatik dan berbagai enzim untuk memecahkannya.
- Sangat membebankan pankrease
- Sebagian tidak dapat dihadam, lalu di simpan di dalam tisu tubuh sebagai lemak
- Lambat menghasikan tenaga.
- Sel tidak cekap dan efisien
- Mudah terbentuk radikal bebas.
- Dihasilkan melalui proses penyahbau, pelunturan, proses penghidrogenan.
- Mengandungi sejumlah kolesterol

No comments:

Post a Comment