Thursday, 19 September 2019

KUIH ABUK-ABUK DIBUNGKUS DAUN PISANG


Kuih abuk-abuk antara kuih tradisional Melayu lama. Mengapa dipanggil kuih abuk-abuk? Sebenarnya tiada jawapan sahih kenapa kuih ini dipanggil dengan nama abuk-abuk.

Namun, ada berpendapat mengatakan ianya menggunakan campuran sagu dan kelapa parut yang menyebabkan apabila kita makan akan berterabur seakan-akan menjadi habuk.

Bahan utama membuat abuk-abuk ialah sagu dan kelapa parut. Bahan lain ialah gula merah atau gula melaka dan gula putih.

Abuk-abuk tradisional menggunakan daun pisang untuk membungkusnya. Ia dibungkus dalam bentuk kon dan kemudian dikukus.

Jika untuk makan sendiri atau makan keluarga, cara mudah untuk membuatnya tanpa mengguna daun pisang. Sebaliknya ia dimasak di dalam loyang. Mudah dan cepat, tetapi tiada aroma daun pisang.



No comments:

Post a Comment