Colek ialah mencecahkan barang makanan seperti ketupat, ulam, buah dan sebagainya pada
kuahnya. Ia adalah kata kerja.
Manakala kata colek dalam dialek Kelantan
ialah sambal cair dibuat daripada campuran cuka, lada, garam dan gula untuk
dimakan bersama keropok atau buah-buahan. Ia adalah kata nama. Mudah kata,
perkataan “colek” dalam dialek Kelantan adalah “sos pencecah” dalam bahasa
baku.
Di Kelantan memang terkenal dengan colek.
Biasanya colek dibuat untuk dicicah buah yang berasa masam seperti pauh muda,
buah kedondong, belimbing, jambu dan sebagainya.
Tetapi sekarang ini sudah ada macam-macam
jenis colek sehingga ada colek ayam yang cukup terkenal pada bulan Ramadan.
Colek adalah perisa yang memberi rasa lebih
sedap atau mengubah rasa makanan yang dicecah colek. Sebab itu, banyak orang
akan membuat colek dengan cita rasa sendiri. Mudah disediakan tetapi memberi
kesan sedap yang cukup menarik.
No comments:
Post a Comment