Sunday, 25 June 2023

MAKSUD "COLEK” DIALEK KELANTAN

 
Colek ialah mencecahkan barang makanan seperti  ketupat, ulam, buah dan sebagainya pada kuahnya. Ia adalah kata kerja.
 
Manakala kata colek dalam dialek Kelantan ialah sambal cair dibuat daripada campuran cuka, lada, garam dan gula untuk dimakan bersama keropok atau buah-buahan. Ia adalah kata nama. Mudah kata, perkataan “colek” dalam dialek Kelantan adalah “sos pencecah” dalam bahasa baku.
 
Di Kelantan memang terkenal dengan colek. Biasanya colek dibuat untuk dicicah buah yang berasa masam seperti pauh muda, buah kedondong, belimbing, jambu dan sebagainya.
 
Tetapi sekarang ini sudah ada macam-macam jenis colek sehingga ada colek ayam yang cukup terkenal pada bulan Ramadan.
 
Colek adalah perisa yang memberi rasa lebih sedap atau mengubah rasa makanan yang dicecah colek. Sebab itu, banyak orang akan membuat colek dengan cita rasa sendiri. Mudah disediakan tetapi memberi kesan sedap yang cukup menarik.

No comments:

Post a Comment