Tidak ramai pernah makan buah gajus atau buah
ketereh berbanding makan biji buah gajus atau kacang biji gajus. Biji kacang
gajus popular di negara kita sebagai snek mahukan dicampurkan pembuatan kek dan
biskut.
Buah ketereh juga dikenali janggus, jambu golok,
jambu monyet, bunga kesasar dan jambu terung. Buah gajus semasa muda berwarna
hijau bertukar menjadi merah atau kuning mengikut jenisnya apabia telah masak. Jenis
berwarna merah dikatakan rasanya lebih sedap.
Keunikan dan kelainan buah gajus berbanding
buah-buah lain ialah bijinya berada di luar buah.
Buah atau isi gajus yang boleh dimakan mentah
mahupun dibuat sayur. Buah gajus lembut dan banyak mempunyai air. Rasanya kelat
manis.
Memandangkan rasanya kelat manis, buah gajus amat
sedap jika dimakan dengan pencicih, tidak kisahlah menggunakan campuran gula, garam
dan kicap atau campuran bahan lain mengikut cita rasa masing-masing.
Buahnya boleh dibuat jus dan diminum untuk
merawat sakit kerongkong, penyakit kulit, melegakan muntah dan menghalang
keguguran rambut.
Selain dibuat jus, buahnya juga boleh direbus
untuk mendapatkan air rebusanya.
Buahnya secara saintifik mampu bertindak
sebagai agen antikulat dan antibakteria.
Buahnya juga secara saintifik bertindak sebagai
antiinflamatori di dalam mengubati pelbagai kesan penyakit kulit terutamanya
kulit terbakar atau pecah.
No comments:
Post a Comment