Wednesday, 31 July 2019

KENANGAN MEMBAKAR BIJI GAJUS


Masa kanak-kanak ada macam-macam pengalaman atau perkara dilakukan yang menjadi kenangan. Sebahagian amalan dilakukan kanak-kanak dahulu tidak lagi dilakukan kanak-kanak masa sekarang atau sebahagian sahaja dapat mengalaminya.

Satu pengalaman masa kanak-kanak ialah mencari biji atau butir ketereh yang disebut tere. Musim buah tere atau buah gajus memang mengujakan. Bukan kerana ingin makan buah tere, tetapi nak dapatkan butirnya.

Biji gajus berada di luar. Jadi, bila hendak mengambilnya hanya perlu 'dipulas' untuk mengasingkan daripada buahnya. Sedangkan buahnya dibiarkan terus berada di tangkai.

Perbuatan itu dikatakan pulas kepala atau pancung kepala. Sebab itu, masuk musim buah gajus masak dikatakan musim pancung kepala. Ngeri juga bunyinya.

Perbuatan hanya mengambil biji ketereh sahaja memang dimarah oleh ibu bapa atau pemilik pokok. Namun, disebabkan bukan buah yang diingini, jadi yang 'dicuri' hanya bijinya.

Biji ketereh yang baru diambil perlu dijemur terlebih dahulu untuk mengeringkan getah yang ada di dalam kulitnya.

Getah itu jika terkena pada kulit boleh menyebabkan gatal dan kudis yang dipanggil birat.

Disebabkan tidak sabar nak makan isi biji ketereh atau dipanggil juga biji kacang gajus, biji itu tidak dijemur, sebaliknya terus dibakar.

Kalau dibakar tanpa dijemur, ia akan mengeluarkan getah 'berbuih' yang menyebabkan api menjadi lebih marak membakar butir itu.

Untuk mengelak butir menjadi hangus, biasanya perlu dibakar atau digoreng di dalam bekas yang dicampurkan dengan pasir.

Selepas butir tere 'masak' ia perlu dikatok atau dipukul menggunakan kayu atau benda keras untuk memecahkan kulitnya yang tebal.

Disebabkan sekali lagi tidak sabar nak makan biji itu, apabila dipukul dan keluar bijinya, terus dimasukkan ke dalam mulut. Akibat itu, mulut dan muka biasanya akan terkena arang kulit menjadi hitam.

Itulah memori indah untuk terus dikenang.

Budak-budak sekarang memang biasa maka biji gajus tetapi yang telah siap. Biji gajus menjadi snek yang banyak dijual di pasaran. Biji gajus di pasaran Malaysia banyak diimport dari Thailand dan Vietnam.

No comments:

Post a Comment