Lesung
hindik digunakan untuk mengasingkan kulit padi agar menjadi beras. Pada masa
dahulu, padi yang dituai sama ada disimpan tanpa dipisahkan dari tangkai.
Padi
yang disimpan bersama tangkai yang diikat dipanggil gemai. Padi yang disimpan
bersama tangkai biasa lebih tahan. Selain disimpan bersama tangkai, padi juga
disimpan dalam bentuk yang telah dileraikan dari tangkai.
Biji
padi diseliputi kulit. Untuk mengasingkan kulit, pada masa dahulu padi perlu
ditumbuk dengan lesung padi atau dipanggil lesung hindik. Lesung hindik diperbuat
daripada kayu yang tahan lama. Ia terdiri daripada ibu yang ditanam di dalam tanah.
Ibu lesung menjadi tempat untuk diletakkan biji padi.
Terdapat
satu batang kayu yang di hujungnya diletakkan alu. Untuk menumbuk beras di ibu
lesung, batang yang bersambung dengan alu akan dipijak dengan kaki dan
dilepaskan.
Ketika dipijak, alu akan naik ke atas dan apabila dilepaskan, alu
akan jatuh ke dalam ibu lesung yang mengandungi beras. Proses pukulan itu akan
menyebabkan kulit beras tertanggal. Beras yang telah tertanggal kulit dipanggil
beras.
Kulit
padi dipanggil sekam atau dedak. Untuk mengasingkan sekam dengan beras, ia
perlu ditampi menggunakan nyiru atau badang.
Lesung
hindik biasanya dikongsikan penduduk kampung. Maknanya tidak semua petani atau
penduduk mempunyai lesung hindik. Tambahan pula, penggunaan lesung hidik tidak
digunakan pada masa sama. Jadi, mudahlah untuk penduduk kampung bergilir-gilir
menggunakan lesung hindik.
Saya nak beli lesung hindik ni. HUbungi saya Salleh 0125120297
ReplyDelete