Pokok kabung sejenis pokok
palma. Pokok kabung juga dipanggil pokok enau, pokok aren dan pokok kantau
(kantor). Pokok kabung tumbuh di kawasan lembah mahupun hutan di bukit.
Pokok kabung agak pelik
berbanding jenis palma lain. Pokok kabung semakin ia meninggi dan matang,
tandan bunga dan buahnya pula tumbuh kian merendah di bahagian bawah batangnya
hingga hampir mencecah tanah.
Malah dikatakan bahawa
apabila tandan yang tumbuh di batang itu sudah hampir ke tanah itu menandakan
bahawa pokok kabung berkenaan sudah tua dan akan mati.
Ini berbeza dengan pokok
daripada spesies palma yang lain seperti pokok kelapa yang tandan bunga dan
buahnya akan tumbuh meninggi mengikut kematangan dan ketinggian pokok berkenaan.
Pokok kabung mengeluarkan
hasil buah yang boleh diproses untuk menghasilkan isi buah kabung. Isi buah
kabung digunakan sebagai campuran dalam minuman, cendol, ABC dan sebagainya.
Satu lagi hasil dari pokok
kabung ialah nira atau tuak. Nira pokok kabung sama seperti hasil nira pokok
palma lain, bezanyanya hanya dari segi rasa. Yang dikatakan sama ialah nira
pokok kabung boleh dijadikan minuman segar, diproses menjadi gula kabung dan
cuka kabung.
Nira dihasilkan pokok
kabung di kawasan tanah kering dikatakan lebih berkualiti berbanding pokok
kabung di kawasan lembah atau tepi sungai.
Pokok kabung kini sudah ditanam secara ladang untuk mendapatkan buah dan
nira dalam kuantiti yang lebih banyak.
No comments:
Post a Comment