Nasi
tumpang menarik perhatian kerana rasa unik dan cara dibungkus dengan daun
pisang dalam bentuk kon. Daun pisang yang digunakan perlu disalai atau
dilayurkan untuk mengelak ia mudah carik dan memudahkan kerja pembungkusan.
Sekarang ini ada pembuat nasi tumpang
menggunakan kertas pembungkus makanan untuk menggantikan daun pisang yang sukar
diperoleh. Namun, penggunaan kertas pembungkus itu dianggap menghilang identiti
nasi tumpang dan mengubah aroma rasa.
Nasi tumpang yang mana nasinya lembek,
dibungkus di dalam daun pisang yang mana diisi secara berselang seli (layer)
dengan lauknya. Kebiasaannya lauk
terdiri daripada udang, ikan, sambal ikan, gulai dan telur dadar.
Setiap
proses tersebut perlu dilakukan dengan cermat supaya nasi dan lauk berada dalam
keadaan kemas, selain mengelak daun pisang koyak mengakibatkan nasi terkeluar.
Setelah
siap, bungkusan nasi tumpang itu dikepilkan dengan lidi dan bahagian luar daun
pisang disapu minyak supaya kelihatan segar dan menarik.
Lantaran
berikutan banyak jenis lauk yang 'menumpang' dalam nasi itu, maka akhirnya ia
dikenali sebagai nasi tumpang dan dikenali sehingga ke hari ini.
Bagaimanapun,
asal usul nasi tumpang mula dihasilkan, tiada individu yang dapat menyatakannya
secara tepat.
Keadaan
nasi itu yang lembek dan dicampur pelbagai jenis lauk, menjadikannya menu cukup
istimewa dan amat sesuai untuk kanak-kanak serta orang tua yang tidak boleh
memamah makanan keras.
No comments:
Post a Comment