Kencing
manis atau diabetes adalah satu keadaan di mana tahap gula di dalam darah anda
adalah tinggi dari normal. Ia adalah satu daripada faktor utama untuk mendapat
sakit jantung atau angin ahmar.
Kencing manis berlaku apabila pankreas dalam badan tidak lagi menghasilkan insulin atau badan tidak boleh menggunakan insulin sendiri dengan berkesan.
Kencing manis berlaku apabila pankreas dalam badan tidak lagi menghasilkan insulin atau badan tidak boleh menggunakan insulin sendiri dengan berkesan.
Makanan yang
kita makan akan bertukar kepada gula dalam badan kita. Insulin akan digunakan
untuk membawa gula dalam saluran darah kedalam sel dan tisu, dimana ia akan
digunakan untuk bahan bakar.
Apabila
kekurangan insulin, gula tidak boleh dibawa kedalam sel dan tisu, maka paras
gula dalam badan akan meningkat. Ini akan merosakkan sel yang memerlukan
glukosa untuk bahan bakar dan juga ini akan merosakkan organ dan tisu yang
didedahkan kepada tahap glukosa yang tinggi.
Bagaimana nak tahu sama ada kita ni ada kencing manis atau tak? Salah satunya ialah dengan mencurahkan air kencing sendiri ke tanah. Kemudian tunggu dan lihat ada tak semut yang mendekati kawasan tersebut. Jika ada, berkemungkinan kita menghidapinya.
Selain itu, terdapat beberapa tanda awal kencing manis iaitu;
- Berat
badan turun secara mendadak
- Jika mengalami luka, ia lambat sembuh
- Kerap membuang air kecil
- Kerap rasa lapar dan dahaga
- Mengalami lemah otot
- Mengalami kegatalan pada bahagian kemaluan
- Mudah letih atau asyik letih memanjang
- Nafas berbau manis
- Penglihatan menjadi semakin kabur
- Jika mengalami luka, ia lambat sembuh
- Kerap membuang air kecil
- Kerap rasa lapar dan dahaga
- Mengalami lemah otot
- Mengalami kegatalan pada bahagian kemaluan
- Mudah letih atau asyik letih memanjang
- Nafas berbau manis
- Penglihatan menjadi semakin kabur
Cara mengelak
kencing manis ialah elak makanan atau dikurangkan:
- Gula.
- Manisan
dan coklat (kecuali coklat masakan yang mengandungi minima 70% coklat asli
dalam kuantiti yang rendah).
- Semua
jenis makanan yang mengandungi gula derivatif yang mempunyai akhiran -ose
seperti glucose, sucrose, lactose, maltose dan banyak lagi.
- Makanan
berkanji seperti pulut, beras (terutama beras siam), gandum, jenis-jenis ubi
seperti ubi kentang dan ubi kayu.
- Susu
rendah lemak atau susu skim, dan susu pekat manis (Susu cair atau susu segar
penuh krim dibolehkan dalam kuantiti yang sedikit).
- Yoghurt
rendah lemak dan yoghurt berperisa (termasuk susu berperisa).
- Sos cili,
sos tomato dan kicap.
- Semua
jenis minuman dalam botol/tin, sirap dan skuasy.
- Buahan
dalam tin dan jus buah-buahan (buahan dalam bentuk jus mempunyai kandungan gula
lebih tinggi dari buahan segar).
No comments:
Post a Comment