Friday, 26 July 2024

USAHAWAN SAMBAL ACAR IKAN MASIN

 
Susah mendapat pekerjaan dalam bidang kejuruteraan, Nur Ashikien atau lebih disapa panggilan Ikin pernah bekerja dalam sektor peruncitan  dan juga berniaga menjual makanan waktu pagi, tetapi tidak bertahan lamanya
 
Tidak mahu mengalah, Ikin lulusan UTem mendapat idea menjual sambal acar ikan masin yang dimasaknya sendiri, akhirnya telah berjaya merubah hidupnya yang sehingga kini bergelar usahawan muda.
 
Ikin, anak ketiga daripada lima beradik yang berasal dari Tangkak, Johor ini memilih untuk menceburkan diri dalam perniagaan makanan demi kelangsungan hidup, bermula Julai 2020 berbekalkan modal Bantuan Prihatin Nasional (BPN)
 
Pada mulanya sambutan hanya dalam kalangan ahli keluarga dan rakan-rakan terdekat sahaja. Namun, selepas belajar teknik promosi perniagaan yang betul dan hasilkan kualiti produk lebih baik, alhamdulillah kini purata jualan mencecah 500 botol dengan pendapatan lebih kurang RM4,000 sebulan.
 
Nur Ashikien yang mempunyai 330,000 pengikut di aplikasi TikTok miliknya, @umeazhar berkata, ibunya, Samerah Buthirie, 59, antara orang kuat yang sentiasa memberi sokongan penuh dalam perniagaannya.
 
Dia memanfaatkan sepenuhnya aplikasi TikTok, tetapi tidak guna teknik 'hard selling' sebaliknya menghasilkan kandungan menarik mengenai kehidupan harian supaya warga maya netizen tidak jemu untuk tonton.
 
Menurutnya, apabila satu perkongsian tular di TikTok secara tidak langsung permintaan sambal meningkat. Disebabkan itulah dia konsisten untuk menghasilkan kandungan menarik supaya permintaan jualan tidak putus.

No comments:

Post a Comment