Air
tuak atau air nira memang mendapat sambutan dari peminatnya. Peminat air tuak
sanggup menempuh perjalanan jauh semata-mata ingin mendapat air tuak yang
diminati, terutama pada bulan puasa.
Air
tuak dihasilkan dari pokok jenis palma. Antara pokok jenis palma yang
menghasilkan tuak ialah pokok kelapa, pokok nipah, pokok kabung dan pokok tal.
Terbaru
di Kelantan ada penanam pokok kurma berjaya menghasilkan tuak kurma. Permintaan
terhadap tuak kurma amat tinggi dan peminatnya sanggup mendapatkan dengan harga
yang mahal. Setiap botol isian 250ml dijual RM20 berbanding tuak jenis lain
berharga RM5.
Setiap
jenis tuak dari jenis pokok berbeza mempunyai keunikan rasa yang berbeza. Bahkan,
tuak kelapa yang dihasilkan dari pokok variati berbeza juga mempunyai rasa yang
berbeza.
Air
tuak diperoleh dari mayang atau tandang mengikut jenis pokok. Contohnya, tuak kelapa
diperoleh dari mayang yang belum kembang, manakala tuak nipah diambil dari tandangnya.
Proses
mendapatkan tua dipanggil 'nyadat' yang mana bahagian tertentu dipotong dan kemudian
air tuak yang menitis akan ditadah menggunakan 'tukil'.
Dahulu,
tukil dibuat daripada buluh. Tetapi sekarang ini penggunaan bekas plastik seperti
botol minuman menjadi pilihan.
Air
tuak sebenarnya tidak boleh disimpan lama, melainkan diletakkan di dalam peti sejuk.
Tuak yang dibiarkan lama akan menjadi masam dan jika diminum boleh memabukkan.
Haram
bagi orang Islam meminum sesuatu yang memabukkan kerana ia sama dikategorikan sebagai
arak.
Air
tuak yang telah masam tidak perlu dibuang. Jika disimpan lama, ia akan bertukar
menjadi cuka. Setelah bertukar menjadi cuka, hukum haram telah bertukar menjadi
harus atau halal digunakan.
Cuka
asli dari tuak memang kaya khsiat yang mampu menyembuhkan atau mengawal penyakit
berbahaya seperti kencing manis, darah tinggi dan menurunkan kadar kolesterol.
No comments:
Post a Comment