Sunday, 2 June 2019

CARA MUDAH BAKAR LEMANG


Lemang dan rendang menjadi penyeri sambutan Aidilfitri. Tanpa lemang, hidangan Aidilfitri tidak langkap. Lemang menjadi hidangan wajib setiap kali Aidilfitri.

Namun, tidak pula dinafikan, sudah ramai tetamu, mahupun tuan rumah sendiri, sekadar tengok sahaja lemang. Atau sekadar dicubit sedikit untuk ambil rasa atau ambil hati apabila dipelawa oleh tuan rumah.

Seperti dikatakan, lemang dan rendang menjadi penyeri. Sedangkan hidangan lain lebih mendapat perhatian untuk dimakan.

Jadi, sekarang ini semakin kurang keluarga membuat lemang. Mereka lebih suka membelinya sekadar untuk menjadi penyeri hidangan di atas meja.

Tambahan pula, proses membuat lemang memang mencabar. Bukan calang-calang orang sanggup melalui proses membuat lemang bermula dari mencari buluh hinggalah masak boleh dimakan.

Buluh mencari lemang sekarang ini bukan mudah dicari, melainkan mereka yang tinggal di pedalaman. Untuk mencari buluh lemang kadang-kadang perlu masuk jauh ke dalam hutan.

Bukan semua batang buluh sesuai dijadikan batang lemang. Buluh untuk memasak lemang perlu dari jenis yang nipis dan tidak terlalu tua. Ukur lilitnya juga sederhana. Kalau besar sangat tu boleh buat meriam buluh.

Bab memasak atau membakar lemang lagi satu hal. Terpaksa mengambil masa lama dan perlu sentiasa berada di tempat membakar itu. Kata orang, makan asap dan panaslah.

Sebab itu, ada orang 'menipu' bakar lemang. Pulut dimasak awal-awal di atas dapur. Lepas itu baru dimasukkan ke dalam buluh dan kemudian dibakar untuk menampakkan ia dibakar seperti lazimnya orang membuat lemang.

Cara ini memang mudah, tetapi rasanya tidak asli lagi. Pun begitu, demi sekadar sebagai penyeri, rasa asli atau tidak bukan lagi keutamaan.

No comments:

Post a Comment