Di
Kelantan, ketupat palas atau juga dipanggil ketupat tiga bucu menjadi penyeri
sambutan Aidilfitri. Tanpa ketupat palas, hidangan Aidilfitri tidak langkap. Ketupat
palas menjadi hidangan wajib setiap kali Aidilfitri.
Namun,
tidak pula dinafikan, sudah ramai tetamu, mahupun tuan rumah sendiri, sekadar
tengok sahaja ketupat palas. Atau sekadar diambil sebiji untuk ambil rasa atau
ambil hati apabila dipelawa oleh tuan rumah.
Seperti
dikatakan, ketupat palas menjadi penyeri. Sedangkan hidangan lain lebih
mendapat perhatian untuk dimakan.
Jadi,
sekarang ini semakin kurang keluarga membuat ketupat palas. Mereka lebih suka
membelinya sekadar untuk menjadi penyeri hidangan di atas meja.
Membuat
ketupat palas tidak serumit membuat lemang. Namun memerlukan masa persiapan yang
leceh juga.
Pertama,
kena cari pucuk daun palas. Sekarang ini hendak dapatkan daun palas agak sukar.
Kalau yang tinggal di bandar atau tidak mahu masuk hutan, cari dan beli sahaja di
pasar.
Seminggu
atau beberapa hari sebelum masak ketupat, daun perlu 'dibuka' dan 'dilendikkan'
bagi memudahkan untuk membungkus ketupat nanti.
Dua
hari atau sehari sebelum Aidilfitri, baru ketupat dimasak. Ketupat yang telah masak
boleh disimpan sehingga seminggu. Kalau disimpan di dalam peti sejuk, ia boleh ditahan
lebih lama, tetapi akan menjadi keras. Ketupat itu boleh dipanaskan kembali untuk
kembali lembut biarpun tidak seperti asal.
Terdapat
dua jenis utama ketupat palas iaitu ketupat tawar dan ketupat manis, merujuk kepada
rasa pulut. Di dalam pulut itu pula ada yang kosong dan setengah diisikan dengan
sambal atau seunding, kacang merah dan sebagainya.
Ketupat
palas biasanya dimakan kosong, terutama yang manis. Namun ada juga yang cicah dengan
gulai atau serunding, mengikut mana yang ada.
Memandangkan
semakin banyak keluarga yang tidak lagi berminat atau tidak pandai untuk membuat
sendiri ketupat palas, jalan mudah untuk mengekalkan tradisi menghidangkan ketupat
palas, beli sahaja dari pengusaha ketupat palas.
Bagi
memastikan tradisi membuat ketupat palas tidak hilang, maka ada keluarga akan mengadakan
'kursus' kepada anak cucu cara membuat ketupat palas pada beberapa hari sebelum
Aidilfitri.
No comments:
Post a Comment