Penanaman ubi keledek dengan teknik yang
betul mampu memberi pulangan tiga hingga empat kali ganda berbanding kos
mengusahakan tanaman semusim. Keledek sesuai ditanam di kawasan tanah berpasir
atau tanah beris.
Kawasan tanah gembur juga sesuai untuk
tanaman ubi keledek. Tanaman ubi keledek tidak boleh ada takungan air kerana
'ibu' akan lembik dan mudah rosak.
Keledek ditanam menggunakan bahagian batang
pucuk. Ubi keledek juga boleh ditanam dengan cara keratan ubi.
Penanaman keledek tidak memerlukan banyak
penjagaan. Apa yang penting bekalan air yang cukup, terutama ketika awal
penanaman dan ketika tumbesaran.
Keledek memerlukan pembajaan yang cukup
bagi memastikan tumbesaran berlaku dengan baik dan seterusnya pengeluaran hasil
yang banyak.
Kerja pembajaan perlu dilakukan setiap 15
hari sekali bagi memastikan hasil iaitu saiz ubi keledek memuaskan. Dalam
semusim biasanya baja diberikan sebanyak lapan kali dan bulan pertama biasanya
baja daun, bagi bulan berikutnya ialah baja buah.
Tempoh matang keledek mengeluarkan hasil
adalah antara tiga bulan setengah sehingga empat bulan setengah mengikut jenis
yang ditanam dan penjagaan.
Ubi keledek dianggap telah matang
berdasarkan kepada tekstur pada kulit atau permukaan ubi sama ada masih
berkedut atau licin. Kalau berkedut lagi ketika masuk tiga bulan setengah, ia
belum cukup matang dan perlukan seminggu dua lagi sebelum dituai.
Racun pula penting kerana ancaman perosak
seperti ulat pengorek dan tikus boleh mempengaruhi kualiti jualan gred ubi.
Pemintaan terhadap ubi keledek sentiasa
tinggi kerana ia digunakan untuk pelbagai jenis menu masakan, selain dimakan
rebus dan digoreng. Keledek juga dijadikan makanan kepada haiwan seperti
landak, arnab, kambing dan sebagainya.
Penanaman keledek di tapak sama perlu
dihentikan dan digantikan dengan jenis tanaman lain setelah ia digunakan dua
tahun. Ini bertujuan untuk mengelak ancaman penyakit dan mengembalikan keadaan
tanah yang sesuai untuk keledek.
No comments:
Post a Comment