Thursday, 6 July 2017

CARA BUAT TAPAI PULUT




Tapai pulut hidangan tradisi pada setiap perayaan. Namun, pada hari-hari biasa juga tidak sukar untuk dapatkan tapai pulut di pasar tertentu. Di Kelantan, lokasi Pasar Siti Khatijah setiasa menjadi pilihan untuk mendapat pelbagai menu makanan tradisional, termasuk tapai pulut.

Membuat tapai pulut tidak sukar sangat, tapi mengambil masa lama sebelum boleh dimakan. Tapai pulut yang dibuat perlu melalui proses peram untuk melayakkan ia menjadi tapai. Perkara sama dilakukan untuk membuat tapai jenis lain seperti tapai ubi kayu dan jenis-jenis tapai lain.

Cara- Cara Buat Tapai Pulut

- Masak pulut terlebih dahulu.
- Selepas pulut siap dimasak, ratakan di atas dulang.
- Tunggu pulut sehingga betul-betul sejuk.
- Setelah sejuk, ayakkan (tabur) ragi di serata permukaan pulut.
- Pastikan guna ragi (yang telah dihancurkan) terbaik dan dalam keadaan betul-betul kering kering
- Selepas rata, bungkus pulut tersebut di dalam daun pisang.
- Selain daun pisang boleh digantikan dengan daun pokok getah, plastik atau bekas lain yang sesuai (boleh memanaskan atau peram pulut).
- Pulut yang telah dibungkus diletakkan di dalam bekas.
- Tutup bekas dengan kain dan dibiarkan selamat dua hari.
- Sepanjang tempoh dua hari, jangan buka bekas itu.
- Jika dibuka awal, kemungkinan tapai pulut tidak akan 'masak' sekata walaupun terus ditutup kembali.
- Pulut tapai yang telah masak rasanya manis dan sedikit berair.
- Pulut tapai boleh dimakan terus atau dicampur dengan ais mesin (sebahagian bahan air batu campur).

No comments:

Post a Comment