Ibadat puasa latih jadi lebih
sabar, taat dan penting patuh suruhan agama. Islam suruh kurangkan kadar makan ketika
berbuka. Malangnya, rakyat Malaysia
menjadikan Ramadan pesta makanan. Bermula dari berbuka puasa hingga bersahur.
Bazar Ramadan dipenuhi orang ramai seawal pukul tiga
petang. Peniaga tidak lepas peluang
untuk menyediakan pelbagai juadah yang jarang dijumpai pada masa lain. Selera orang berpuasa agak pelik dan tidak
terdidik dengan amalan berpuasa.
Selepas waktu berbuka yang sepatutnya masing-masing menuju
ke masjid untuk bersembahyang sunat tarawih, sebaliknya ramai yang
berduyung-duyung ke kedai atau gerai makanan.
Makanan semasa berbuka belum hadam sepenuhnya, perut hendak diisi lagi. Bahkan, makanan berbuka masih ada lagi dan bakal dibuang begitu saja. Sebab itu, ada orang menjadi lebih gemuk pada bulan Ramadan.
Makanan semasa berbuka belum hadam sepenuhnya, perut hendak diisi lagi. Bahkan, makanan berbuka masih ada lagi dan bakal dibuang begitu saja. Sebab itu, ada orang menjadi lebih gemuk pada bulan Ramadan.
Penyediaan makanan yang melebihi keperluan dan mengikut
hawa nafsu menyebabkan banyak makanan tidak habis dimakan dan dibuang begitu
saja. Mengikut anggaran, setiap tahun untuk tempoh sebulan Ramadan, rakyat
Malaysia membuang 270,000 tan makanan yang 'tidak diusik' dan boleh dimakan
semula.
Berdasarkan perkiraan itu, jumlah makanan tersebut boleh
dihidangkan kepada 180 juta orang, enam kali ganda melebihi populasi negara ini
iaitu 27 juta.
Jika disusun longgokan makanan yang boleh dimakan, ia
bersamaan dengan ketinggian 30 buah bangunan KLCC. Ketinggian KLCC ialah 452
meter.
Secara purata setiap hari pada bulan Ramadan sebanyak 9,000
tan makanan dibuang dan ia menjadi satu kebimbangan terhadap budaya pembaziran
masyarakat negara ini. Setiap 9,000 tan
makanan itu boleh dihidangkan kepada enam juta orang.
Maka tidak hairan jika sisa makanan adalah komponen
tertinggi dalam skala komposisi sisa pepejal iaitu pada skala 45 peratus
daripada keseluruhan sisa pepejal yang dibuang di tapak pelupusan sampah di
seluruh negara.
Pelbagai inisiatif telah dilaksanakan,
antaranya mewujudkan kerjasama pengusaha kedai makanan, hotel serta industri
terlibat untuk menyumbangkan makanan lebihan mereka kepada mana-mana badan
kebajikan.
Antara punca utama berlakunya pembaziran makanan
lebih-lebih lagi pada bulan Ramadan disebabkan perkhidmatan bufet yang
disediakan oleh setiap hotel dalam jumlah yang banyak.
Pembaziran yang berlaku pada bulan Ramadan adalah akibat
daripada hidangan secara bufet yang sering mendorong orang ramai mengambil
makanan secara berlebihan.
Kemeriahan bazar Ramadan yang terdapat di mana-mana juga mendorong membeli secara tidak wajar apabila lebih mengikut hawa nafsu.
Kemeriahan bazar Ramadan yang terdapat di mana-mana juga mendorong membeli secara tidak wajar apabila lebih mengikut hawa nafsu.
No comments:
Post a Comment