Friday, 20 January 2017

KHASIAT KARITentu ramai yang memahami maksud kari yang merujuk kepada masakan atau rasanya.  Masyarakat di Malaysia gemar menikmati rasa kari yang menjadi rasa utama atau sekadar dicampur sedikit dalam masakan.  

Ramuan kari dihasilkan daripada pokok kari atau dipanggil juga karipulei. Nama aaintifiknya Murraya Koenigii dari keluarga Rutaceae 
Berasal dari India dan Sri Lanka tumbuhan ini akan hidup subur dalam zon tropika. Tumbuhan ini agak lasak walaupun sebenarnya ia menyukai tanah yang subur dan kaya dengan mineral.

Pokok kari ialah sejenis pokok renek ketinggian antara 0.9 - 6 meter,  biasa ditanam di halaman rumah sebagai tumbuhan hiasan.  Daun kari mempunyai aromatik yang kuat dan rasa agak pahit.

Daunnya menyirip dengan 11-21 helaian pada satu-satu sirip atau lebaran, setiap helaian daun berukuran antara 2-4 cm panjang dan 1-2 cm lebar. 
Bunganya kecil berwarna putih kekuningan dan buahnya juga kecil berwarna hijau ketika muda dan ungu setelah matang. Buahnya boleh dimakan, tetapi biji benihnya dikatakan beracun. Agaknya, sebab itulah buahnya yang ranum ini tidak diganggu serangga atau burung.

Ia membiak melalui biji benih, keratan batang dan anak yang tumbuh dari akarnya.

Daun ini mempunyai banyak kegunaan bagi masyarakat India kerana ia tidak hanya digunakan dalam masakan kari tetapi dalam masakan lain seperti rasam, chutney, vada, thron, kadhi, murukku dan sebagainya lagi.

Hasil kajian mendapati daun kari mengandungi 66.3% kelembapan, 6.1% protein, 1.0% lemak, 16.0% karbohidrat dan 6.4% fiber.

Daun kari juga mengandungi mineral dan vitamin seperti kalsium, fosforus, zat besi, asid nikotinik dan vitamin C. Ia juga mengandungi volatile oil dan sejenis glukosid yang dipanggil koenigiin.

Daun kari mempunyai nilai sebagai antioksidan, anti-diabetes, antimikrob, anti-inflamasi, Hepatoprotektor, anti-hiperkolesterolemia dan lain-lain lagi.

Dari hasil kajian yang dijalankan oleh pakar perubatan Universiti Nottingham, mengatakan bahawa pengambilan makanan ini dapat membantu melawan segala jenis kanser. Kandungan yang terdapat di dalamnya berupaya membunuh sel-sel kanser.

Mereka juga mempercayai rasa panas yang terkandung pada masakan tersebut boleh digunakan untuk penyembuhan ‘psoriasis’ yang juga digunakan untuk melawan penyakit kanser kulit.

Khasiat Kari

Penawar cirit birit dan buasir
Daun kari boleh dijadikan tonik herba untuk menguatkan perut dan meningkatkan keupayaannya serta mengatasi masalah penghadaman. Ia juga boleh digunakan sebagai laksatif (julap) lemah untuk mengatasi masalah sembelit. Jus daun kari yang dicampur dengan madu juga dapat menjadi penawar cirit birit dan buasir.

Loya dan pening
Jus daunnya yang segar dicampur dengan jus limau nipis digunakan untuk mengatasi masalah loya dan pening . Caranya dengan mencampurkan satu sudu teh jus daun kari dan satu sudu teh jus limau nipis.

Atasi masalah haid
Daun kari juga berkesan dalam mengatasi masalah haid dan penyakit gonorea (gonorrhea).

Wanita mengandung.
Menghilangkan rasa loya dan pening-pening lalat bagi wanita mengandung.

Diabetes
Rebus kulit batangnya yang kering dan minum airnya. Boleh mengawal diabetes.  Amalan memakan 10 helai daunnya setiap hari selama 3 bulan dikatakan dapat mencegah kencing manis yang disebabkan oleh keturunan dan kegemukan.

Agar rambut panjang dan sihat
Campurkan satu sudu makan minyak kelapa dengan segenggam daun kari. Masakkan ia sehingga hangus. Setelah sejuk gunakan ia sebagai tonik rambut untuk menghitamkan rambut dan mencegah uban.

Merawat gigitan serangga dan haiwan berbisa
Buahnya dimasak dengan minyak kelapa hingga hitam. Hancurkan dan tampal ke tempat gigitan haiwan berbisa.

Lebam dan bengkak
Daunnya dihancurkan dan dijadikan pes untuk ditampal pada bahagian yang lebam dan bengkak itu.

Kecantikan dan kesihatan diri
Amalkan minum air rebusan daun, akar, kulit kayu, batang dan bunga kari.

Dapat anak
Untuk mendapatkan anak atau meramaikan anak, makan daun kari ini setiap hari sama ada pucuknya untuk dibuat ulam atau daunnya yang tua dicampur dengan banyak dalam gulai kari.

No comments:

Post a Comment