Friday, 20 January 2017

KHASIAT JERING RAWAT PENYAKIT

Khasiat ulam jering atau jengkol rawat penyakit diakui pakar perubatan.  Banyak kegunaan jering.  Penggemar jering pelbagai bangsa. Ada peribahasa Melayu yang berkaitan dengan jering iaitu tangkai jering yang bermaksud orang yang kedekut. Tidak dapat dijelaskan mengapa kaitan kedekut dengan tangkai jering.

Apapun, jering memang terkenal di kalangan pengemar ulam.  Di kalangan orang Melayu, jering dipelbagikan penggunaannya dari buah muda hinggakan yang sudah tua. Di sesetengah tempat ia juga dikenali sebagai jengkol.

Jering mempunyai rasa yang pahit dan berbau. Ini menyebabkan golongan muda kurang menyukainya. Malah ia turut menyebab bau busuk pada najis lebih daripada biasa, tetapi tidak seteruk kesan makan petai. Selain itu kesan makan jering juga menyebabkan air kencing yang berbau hancing kuat.  

Jering yang dipilih untuk dijadikan ulam biasanya yang masih muda.  Isinya lembut dan mudah untuk dikenyah.  Isu buahnya menjadi keras apabila semakin tua.  Jika buah tua terus dibiarkan, ia akan merengkah atau terbuka yang menyebabkan isinya terjatuh tetapi kulitnya, terutama bahagian tangkai akan terus kekal di ranting atau dahan pokok.  Mungkin itu sebabnya dikatakan peribahasa tangkai jering.

Buah jering yang telah tua tidak sesuai dijadikan ulam kerana telah keras, kecuali mereka yang memiliki gigi yang kuat dan inginkan cabaran memakan jering. 

Namun, peminat jering masih berpeluang memakan jering tua dengan cara 'relung' atau menyimpan atau meletakkan isi buah jering di dalam pasir atau tanah yang basah.  Buah itu akan mengembang untuk bercambah dan ketika itu isinya menjadi lebih lembut dan sesuai untuk dijadikan ulam.

Ia juga sebahagian proses untuk menyimpan agar isi jering boleh disimpan lama. Jering relung boleh dibiarkan berada di dalam pasir sehingga anak pokok jering mula tumbuh.

Selain itu, isi jering yang tua juga direbus.  Biasanya untuk merebus jering tua mengambil masa yang lama.  Proses merebusnya juga ada petua yang perlu diikuti seperti dicampurkan sama dengan abu, akar kelapa, besi dan pelbagai tambahan lain.  

Ini dikatakan untuk mengelak pemakannya terkena masalah untuk kencing.  Secara teori sains, tujuan dimasukkan bahan-bahan itu untuk proses osmosis di mana kandungan kimia di dalam buah jering itu 'ditarik' keluar dan menjadikan ia lembut dan kurang berbau, selain mengurangkan kesan 'racun' yang terdapat di dalamnya.   

Buah jering rebus sedap dimakan bersama kelapa muda parut yang dicampurkan dengan gula dan sedikit garam.

Dari segi perubatan pula, biji jering mengandungi sejenis bahan alkoloid yang memberi rangsangan untuk membuang air kecil. Bagi pesakit penyakit kencing manis pula, jering boleh menjadi penawar yang berkesan sekiranya diambil berterusan dengan kadar yang sedikit. Kerana kandungan sebatian alkoloid di dalam jering mampu meneutralkan kandungan gula dalam badan.

Jering dikelaskan sebagai racun serdahana kerana ia mempunyai asid yang menyebabkan keracunan. Ia menyebabkan "sakit mencucuk/berdenyut (spasmodic pain), penyakit gout, salur kencing tersekat dan kegagalan renal akut (acute renal failure)".  Keadaan ini dapat diatasi dengan cara merebus yang dinyatakan di atas.

Kenapa jering berbau tidak menyenangkan? Seperti petai yang mempunyai bau yang kuat, penyebab bau itu sebenarnya adalah asid amino yang terkandung di dalam biji jering. Asid amino itu didominasi oleh asid amino yang mengandung unsur Sulfur (S). Ketika dikunyah menjadi komponen yang lebih kecil, asid amino itu akan menghasilkan berbagai komponen yang sangat bau, kerana pengaruh sulfur tersebut. Salah satu gas yang terbentuk dengan unsur itu adalah gas H2S yang terkenal sangat bau.

Hasil penelitian menunjukkan bahwa jering kaya dengan karbohidrat, protein, vitamin A, vitamin B, fosfor, kalsium, alkaloid, minyak atsiri, steroid, glikosida, tanin, dan saponin. Kandungan vitamin C pada 100 gram biji jering adalah 80 mg, sedangkan keperluan kita per hari adalah 75 mg untuk wanita dewasa dan 90 mg untuk lelaki dewasa.

Vitamin C sangat diperlukan tubuh untuk meningkatkan imunisasi tubuh. Vitamin C juga banyak hubungannya dengan berbagai fungsi yang melibatkan respirasi sel dan kerja enzim yang mekanismenya belum sepenuhnya difahami.

Jering merupakan sumber protein yang baik, iaitu 23,3 g per 100 g bahan. Kadar proteinnya jauh melebihi tempe yang selama ini dikenal sebagai sumber protein, iaitu hanya 18,3 g per 100 g. Keperluan protein setiap individu tentu saja tidak sama. Selain untuk membantu pertumbuhan dan pemeliharaan, protein juga berfungsi membangun enzim, hormon, dan imunisasi tubuh.

Protein juga memberikan kesan menenangkan otak. Protein membantu otak bekerja dengan cepat dalam menerima pesanan. Bagi anak-anak, protein sangat berperanan untuk perkembangan tubuh dan sel otaknya. Pada orang dewasa, apabila terjadi luka dan sebagainya, protein dapat memulihkan kembali sel-sel yang rosak.

Jering cukup kaya dengan zat besi, iaitu 4.7g per 100 g. Kekurangan zat besi boleh menyebabkan anemia. Gejala-gejala orang yang mengalami anemia kekurangan zat besi adalah lelah, lemah, pucat dan kurang ghairah, sakit kepala dan mudah marah, tidak mampu berkonsentrasi, serta mudah terdedah terhadap infeksi. Penderita anemia kronik menunjukkan bentuk kuku seperti sendok dan rapuh, pecah-pecah pada sudut mulut, lidah sulit menelan.

Remaja, wanita hamil, ibu menyusui, orang dewasa, dan vegetarian adalah yang paling berisiko untuk mengalami kekurangan zat besi. Di dalam tubuh, zat besi sebahagiannya terletak dalam sel-sel darah merah sebagai heme, suatu pigmen yang mengandung inti sebuah atom besi.

Jering juga sangat baik bagi kesehatan tulang kerana tinggi kandungan kalsium, iaitu 140 mg/ 100 g. peranan kalsium pada umumnya adalah untuk membantu pembentukan tulang dan gigi, serta mengatur proses biologis dalam tubuh.

Keperluan kalsium terbesar adalah pada saat membesar, tetapi pada masa dewasa penggunaan yang cukup sangat dianjurkan untuk memelihara kesehatan tulang. penggunaan kalsium yang dianjurkan pada orang dewasa adalah 800 mg per hari. Kandungan fosfor pada jering (166.7 mg/100 g) juga sangat penting untuk pembentukan tulang dan gigi, serta untuk penyimpanan dan pengeluaran tenaga.

Selain buahnya, pucuk jering juga sesuai dibuat ulam.

Pokok jering Sesuai ditanam dalam iklim tropika dengan kawasan yang mempunyai saliran yang baik. Anak benih biasanya daripada biji jering yang matang dan disemai.  Pembiakan jering secara liarnya di dalam hutan oleh tupai yang memakan jering dan membawa merata tempat lalu tumbuh. 
Pokok jering akan berbuah setelah 4-6 tahun ditanam. Bunga berbentu dibahagian hujung dahan dan sesuai dipetik selepas warna bertukar coklat gelap dan berisi. No comments:

Post a Comment