Kelapa dikenali pokok serba guna. Seluruh bahagian pokok
tersebut dapat dimanfaatkan. Dari akar sehingga pucuknya ada kegunaannya.
Justeru, pokok kelapa ditanam di seluruh kawasan di negara kita. Namun begitu,
Malaysia bukan negara pengeluar utama kelapa.
Di Asia Tenggara, mendahulu carta pengeluar kelapa ialah
Indonesia dengan keluasan tanaman mencecah 3.8 juta hektar, kemudian diikuti
Filipina yang mana keluasan tanaman kelapa di negara tersebut kira-kira 3.6
juta hektar. Berbanding Malaysia kini hanya mempunyai sekitar 95,000 hektar
keluasan tanaman kelapa (Sumber: Laporan statistik Jabatan Pertanian MAlaysia
2014).
Penanaman kelapa di negara yang berpulau seperti Filipina dan
Indonesia merupakan pilihan terbaik untuk menjadi sumber ekonomi penduduknya.
Philippine Coconut Authority (PCA) telah mengenal pasti dua
varieti kelapa renek di negara mereka untuk dikomersilkan iaitu varieti galas hijau dan varieti tacunan.
Kedua-dua varieti ini telah lulus untuk disyorkan
penanamannya kerana ciri asas seperti saiz buah yang besar, kandungan
berat isi yang baik, kandungan air yang banyak dan berkualiti, ketebalan isi
serta kepadatannya (firmness).
Dari segi fizikal, kelapa galas hijau mempunyai bentuk
seragam yang membulat dengan purata buah bersaiz besar, sabut yang tebal dan
juga tahap keseimbangan pokok di pucuknya.
Ia juga mempunyai batang yang kukuh di pangkalnya dengan
batang bawah lurus, pertumbuhan yang lambat meninggi dengan warna mayang
(peduncle) kekuningan atau kehijauan.
Pada para penanam kelapa dan pengguna, banyak orang memilih kelapa galas
hijau dan tacunan kerana kualiti airnya dan juga khasiat kesihatan yang ada
padanya.
Kelapa tacunan dan galas hijau ini merupakan varieti yang
popular ditanam di negara tersebut kerana ia memberikan nilai ekonomi kepada
petani.
No comments:
Post a Comment