Minyak kelapa dara diproses secara semulajadi tanpa haba dan kimia. Terdapat
sekurang-kurangnya 9 jenis asid lemak bermanfat untuk kesihatan dalam kelapa dara iaitu iaitu asid caproic, caprylic, capric, lauric,
myristic, stearic, oleic dan linoleic.
Kenyataan pakar mengenai kelapa dara:
Minyak kelapa dara adalah minyak
paling menyihatkan di dunia. - Dr. Bruce
Fife: Director of the Southern
Colorado Chapter of the Weston A. Price
Foundation.
Minyak kelapa dara mempunyai
sifat-sifat anti virus, anti bakteria, anti kulat dan anti parasit semulajadi
yang membantu mengawal berbagai penyakit. - Dr. John J.
Kabara, Ph.D. Professor Emeritus, Department of
Chemistry and Pharmacology (Universiti Michigan - USA)
Minyak kelapa dara berdiri gagah
sebagai minyak yang paling menyihatkan yang boleh anda gunakan. Ia mengandungi
selautan khasiat kesihatan serta khazanah penyelidakkan yang amat
berharga. Saya sesungguhnya sangat inginkan agar anda menjadikan minyak kelapa
dara sebagai sebahagian daripada pelan harian pemakanan anda. - Dr. Mark Atkinson. Holistic Medical Pyysician MBBS Bsc (Hons) FRIPHH
FCMA BETD SAC DIP (Clinical Nutrition)
Minyak kelapa dara adalah salah satu
‘functional food’ yang sangat penting untuk abad ke 21. Dengan terdapatnya data
serta maklumat klinikal dan saintifik berhubung dengan khasiat kesihatan dan
sifat-sifat antimicrobial yang ada pada lauric oil secara amnya dan minyak
kelapa secara khususnya, menjadikannya sangat menarik. - Prof. Mary G. Enig. Director,Nutritional Science Division, Enig
Associates, Inc. 11120 New Hampshire Avenue 500 Silver Spring, MD 20904-263USA
Kajian sains menunjukkan ianya amat
berguna untuk kesihatan manusia sama ada bayi, kanak-kanak, dewasa, warga tua
lelaki atau wanita. Sesuai diminum,
disapu pada kulit seluruh badan, boleh dijadikan minyak rambut atau boleh
digunakan semasa bersama hubungan suami isteri dengan melumurkannya ke seluruh
badan.
Minyak kelapa dara adalah terdiri
dari sekitar 60 % fatty acids.
50 % dari kandungan fatty acids tersebut adalah
merupakan lauric
acid dan sekitar 6-7 % adalah merupakan capric acid.
Lauric acid dan Capric acid, kedua-duanya
adalah merupakan ‘medium chain fatty
acid’ yang mempunyai tambahan fungsi yang amat berguna dalam tubuh
sama ada manusia atau pun haiwan. Kedua-duanya digunakan oleh tubuh badan untuk
membuat fatty acid derivative yang dipanggil monolaurin dan monocaprin. Terlalu
banyak hasil kajian dan penemuan yang telah membuktikan akan fungsi
kedua-duanya.
Monolaurin dan monocaprin adalah bersifat antiviral, antibakterial, dan antiprotozoal,
yang digunakan oleh tubuh sama ada manusia atau pun
haiwan untuk memusnahkan lapisan lipid dan phospholipids pada ‘envelope’ virus yang menyebabkan
disintegrasi envelope
berkenaan.
Seperkara yang tidak kurang
pentingnya, minyak kelapa dara mampu mengaktifkan atau melancarkan sistem
metabolisma, mampu menyokong sistem imunisasi tubuh dan teruji dalam mengatasi
masalah thyroid.
Yang menggembirakan, minyak kelapa
dara tidak mengandungi trans
fatty acids yang didapati merbahaya pada tubuh yang selalu
terdapat pada minyak tumbuhan termasuk minyak zaitun, margerin, shortening dan
lain-lain.
Sehingga kini, melalui penyelidikan
telah dibuktikan bahawa minyak kelapa dara terbukti mampu
mengurangkan risiko sakit jantung, memperbaiki sistem penghadaman, mempertingkatkan tenaga harian, membantu mereka yang mengidap diabetes dan
kelesuan yang teruk.
Selain itu, berkesan dengan baik sebagai pra cuci kondisioner rambut, menurunkan berat badan dan mengembalikan keremajaan kulit, mengatasi psoriasis, ruam, eczema serta menghalang kulit berkedut.
Selain itu, berkesan dengan baik sebagai pra cuci kondisioner rambut, menurunkan berat badan dan mengembalikan keremajaan kulit, mengatasi psoriasis, ruam, eczema serta menghalang kulit berkedut.
No comments:
Post a Comment