Bawang hitam ini dibuat
melalui proses penyimpanan dari bawang putih utuh (disertai dengan kulitnya)
pada suatu tempat atau ruangan yang sudah diatur tingkat kelembapan dan suhunya
antara 60-70 derajat celcius.
Cara fermentasi yang
dilakukan adalah dengan memasukkan bawang putih pada mangkuk stainless dan menutupnya dengan kertas
alumunium foil, kemudian mangkuk ini diletakkan pada oven dan dipanggang
menggunakan suhu 60-70 derajat selsius.
Dengan kata lain, produk
black garlic yang berada di pasaran bukan ubat atau kimia, tapi adalah makanan
semula jadi yang sedap dimakan begitu saja tanpa kesan bau pada mulut atau
badan.
Black
Garlic amat dikenali dan diamalkan oleh raja-raja terdahulu sejak dari firaun,
kaisar atau maharaja Jepun, Korea dan China sekian lama. Ia menjadi imun kepada
pelbagai jenis penyakit dan diperakui secara scientifik di negara Barat , Jepun,
China, Indonesia dan lain-lain negara, kerana khasiatnya yang tinggi untuk
kesihatan dalaman dan masalah kulit.
Black
Garlic mempunyai rasa yang unik dan sedap memudahkannya diamalkan pada semua
peringkat umur.
Khasiat bawang putih
semulajadi baik untuk:
- Mengawal kolestrol berlebihan.
- Sakit jantung.
- Darah tersumbat.
- Darah tinggi.
- Ekzima.
- Gastrik.
- Angin.
- Psoriasis.
- Diabetes.
- Alzheimer.
- Ikhtiar hamil.
- Mengawal kolestrol berlebihan.
- Sakit jantung.
- Darah tersumbat.
- Darah tinggi.
- Ekzima.
- Gastrik.
- Angin.
- Psoriasis.
- Diabetes.
- Alzheimer.
- Ikhtiar hamil.
No comments:
Post a Comment