Tahukah
anda, kacang merah mempunyai khasiatnya yang tersendiri? Dalam sebiji kacang
merah terdapat terdapat sumber folat, serat pemakanan, magan, protein, thiamine
atau vitamin B1, fosforus, besi, kuprum, magnesium, potassium, zat makanan dan
vitamin K.
Secara saintifik, kacang merah dikenali sebagai phaseolus vulgaris. Kacang merah dikatakan berasal dari Peru dan dari situ ia telah tersebar ke seluruh kawasan Amerika Selatan dan Tengah. Keadaan ini berlaku disebabkan penghijrahan pedagang India yang membawa kacan merah bersama mereka dari Peru.
Secara saintifik, kacang merah dikenali sebagai phaseolus vulgaris. Kacang merah dikatakan berasal dari Peru dan dari situ ia telah tersebar ke seluruh kawasan Amerika Selatan dan Tengah. Keadaan ini berlaku disebabkan penghijrahan pedagang India yang membawa kacan merah bersama mereka dari Peru.
Kacang
merah telah diperkenalkan ke dalam masyarakat Eropah pada kurun ke-15 oleh
penjelajah Sepanyol yang kembali daripada pelayaran mereka ke dunia baru.
Kemudiannya, pedagang Sepanyol dan Portugis telah memperkenalkan kacang merah
di Afrika dan Asia.
Kacang
merah dikenali dengan nama red bean atau kidney bean (Inggeris). Ia dinamakan
sebegitu kerana bentuknya yang menyerupai buah pinggang. Kacang merah yang
mentah dan beberapa jenis kacang yang lain, mengandungi phytohaemagglutinin
toksin, oleh sebab itu ia tidak dimakan mentah.
Toksin
ini boleh dimusnahkan dengan mendidih kacang merah selama sekurang-kurangnya
sepuluh minit. Kacang kering perlu direbus terlebih dahulu untuk memperlahankan
memasak untuk mengelakkan keracunan.
Kacang merah adalah sumber terbaik serat yang merendahkan kolesterol. Kandungan serat yang tinggi menghalang tahap gula dalam darah daripada meningkat terlalu mendadak sejurus selepas makan. Ini membuatkan kacang merah dikatakan pilihan terbaik untuk individu menghidap diabetes dan hipoglisemia. Apabila dicampurkan dengan bijirin penuh seperti nasi, kacang merah dikatakan menyediakan protein bebas lemak yang tinggi dan berkualiti.
Memakan makanan fiber tinggi seperti kacang merah juga dikatakan mampu mencegah penyakit jantung. Bukan setakat serat, tetapi sejumlah folat dan magnesium yang terdapat dalam kacang merah juga membantu pencegahan ini.
Kacang merah adalah sumber terbaik serat yang merendahkan kolesterol. Kandungan serat yang tinggi menghalang tahap gula dalam darah daripada meningkat terlalu mendadak sejurus selepas makan. Ini membuatkan kacang merah dikatakan pilihan terbaik untuk individu menghidap diabetes dan hipoglisemia. Apabila dicampurkan dengan bijirin penuh seperti nasi, kacang merah dikatakan menyediakan protein bebas lemak yang tinggi dan berkualiti.
Memakan makanan fiber tinggi seperti kacang merah juga dikatakan mampu mencegah penyakit jantung. Bukan setakat serat, tetapi sejumlah folat dan magnesium yang terdapat dalam kacang merah juga membantu pencegahan ini.
Folat
dikatakan membantu merendahkan tahap homosistein. Secawan kacang merah yang
telah dimasak dikatakan menyediakan lebih daripada setengah pengambilan folat
dalam sehari. Tingkatkan tenaga dan tambah zat besi Kacang merah mengandungi
magnesium yang berguna dalam tindakan kardiovaskular kerana magnesium adalah
penghalang saluran kalsium semulajadi.
Apabila
terdapat magnesium yang mencukupi, vena dan arteri akan mengendur dan sekaligus
mengurangkan penolakan dan memperbaiki peredaran darah, oksigen dan zat makanan
ke seluruh tubuh badan. Satu cawan kacang merah menyediakan kira-kira 19.9%
pengambilan kalsium yang diperlukan dalam sehari.
Di
sebalik memperlahankan pembakaran karbohidrat kompleks, kacang merah dikatakan
meningkatkan tenaga melalui cara membantu menambahkan penyimpanan zat besi. Ia
amat sesuai untuk wanita yang sedang haid kerana pada ketika itu mereka lebih
berisiko untuk mengalami kekurangan zat besi.
Kacang
merah rendah kalori dan bebas lemak jika dibandingkan dengan sumber zat besi
seperti daging merah. Satu cawan kacang merah menyediakan kira-kira 28.9%
pengambilan zat besi sehari. Kacang merah juga merupakan sumber protein yang bagus
terutamanya jika ia dicampurkan dengan bijirin penuh seperti beras perang. Ia
menyediakan protein setanding dengan daging merah atau makanan daripada tenusu.
Apa
yang paling penting, kacang merah merupakan sumber makanan tanpa kalori tinggi
atau lemak tepu yang dijumpai dalam daging merah dan makanan daripada tenusu.
Selain
daripada protein, anda juga turut mendapat kebaikan penstabil gula dalam darah
dan kesihatan jantung dalam serat yang disediakan oleh kacang merah.
Secawan
kacang merah menyediakan kira-kira 15.3 gram protein atau 30.7% pengambilan
protein sehari. Membantu menguatkan ingatan Anda tentu pernah membaca entry
merangsang minda dengan Saffron.
Jika
sukar mendapatkan saffron, anda boleh cuba mengudap kacang merah. Thiamine atau
vitamin B1 yang terdapat dalam kacang merah dikatakan amat diperlukan oleh otak
terutamanya untuk proses sintesis asetilkolina ikaitu neurotransmitter yang
penting untuk ingatan dan kekurangannya dikatakan mampu meyumbang kepada faktor
kecacatan fungsi mental berkaitan dengan peningkatan usia.
Dikatakan
secawan kacang merah juga menyediakan kira-kira 18.7% pengambilan thiamine
dalam sehari. Kacang merah juga adalah sumber bagus mangan yang merupakan
faktor penting lain dalam penghasilan tenaga dan pertahanan antioksidan.
Dikatakan
secawan kacang merah menyediakan kira-kira 42% pengambilan mangan dalam sehari.
Tidak dapat dinafikan kacang merah mempunyai khasiat makanan yang pelbagai.
Namun begitu, pengambilannya perlulah mendapat nasihat daripada pengamal
perubatan terlebih dahulu bagi mengelakkan kemudaratan di kemudian hari kelak.
Assalamualaikum salam sejahtera warga group��
ReplyDelete�� Sy nk mintak tolong viralkan berita baik ni ye����
1) Ni berkenaan kisah hidup pesakit lutut kronik dan masalah saraf sendi2 dan juga kisah hidup pesakit kanser stage 1 sampai stage 4, pesakit asma kronik dan juga produk yg berpatutan harga nya tapi kesannya setanding ubat harga mahal ribuan ringgit.
2)Dah ramai yg sembuh dengan penawar herba beliau. Kanser yg sudah merebak ke organ-organ lain pun boleh diubati insya Allah.☺����
3)Pengamal perubatan herba ni dah banyak pengalaman berdepan dengan pesakit2 kanser,sakit saraf,sakit lutut dan asma. Ramai yg dh pulih.
4)Mcm2 kanser blh rawat termasuk leukimia,paru2,limfoma dll.
5) Puan Rasmani Binti Md Noh psakit lutut kronik yg terpaksa jalan mengesot esot atas lantai dan klau cuba berjalan secara berdiri boleh dengar lutut berbunyi bunyi tulang yg sangat sakit. Hendak masak terpaksa gunakan kerusi sebab xmampu berdiri lama2 dan lepas 6 hari minum dah mampu berjalan lancar dan saraf kaki dah tak tegang dah. Mampu masak berdiri semula. Kesan sangat cepat baru 6 hari minum.
Sy share melalui pengalaman sy sendiri yg mengikuti perkembangan pejuang2 kanser ni....sy sendiri pun guna produk die (jus herba) dah 5tahun setia walaupun sembuh terus juga minum sebagai supplement.
Jadi skg ni sy rsa perlu share berita ni buat semua supaya masih ade harapan bg mereka yg tercari2 penawar kanser yg tepat .����
▪Adik Luqman -kanser GIST-Anoerectal Tumor
Skg sudah sembuh dari kanser.
..........................................................................
▪️Pn. Hayati Abd Hamid- Pensyarah Kanan UITM, kanser payudara stage 4.
Skg dh sembuh dn shat walau pon pernah diberitahu oleh doktor yang beliau hanya mampu bertahan 1 tahun saja untuk hidup. Beliau setia dengan jus herba ini selama lebih 6tahun.
Beliau mengarang sebuah naskah/buku yg mengisahkn pengalaman beliau sepanjang perjuangannya melawan kanser dengan mengambil jus herba ini sebagai salah satu rawatan alternatif (nk buku nti blh order)
Terkini (2020): Beliau pernah ditemuramah dlm rancangan Selamat Pagi Malaysia di Tv1 menceritakan tentang perjuangan beliau menempuh kanser dari tahap 4 hinggalah sembuh.
………………………………………………………………………....
▪Adik Izzat b.muhd Ariffin ,kanser Burkit Lymphoma stage 4 sekarang dh sembuh
Guru nya memberitahu beliau x pernah nampak seperti pengidap kanser tahap 4, kerana sentiasa nampak cergas dengan pengambilan jus yang memberi tenaga dan merawat.Beliau mengambil jus herba ini dr kanser tahap 4 sehingga sembuh.
..........................................................................
▪Puan Musriharni pesakit asma kronik sejak kecil yang terpaksa menggunakan healer setiap hari. Beliau juga pesakit gastrik kronik(GERDyang menyebabkan berangin satu badan sehingga terasa ke pinggang. Perut membuncit dan mengeras kerana terlampau banyak angin sampai sesak nafas dan anxiety akibat nya menggigil dan seram sejuk.
Sekarang kesihatan Alhamdulilah semakin baik, gastrik dan anxiety dah takde dan asma pun tak perlu guna healer lagi. Paru2 dah elok semula.
..........................................................................
▪Puan Rohana Binti Ismail seorang yang cergas dan aktif dalam mendaki gunung termasuk gunung Kinabalu dan lain2 gunung di Malaysia tapi sejak sakit bengkak lutut, segala aktiviti lasak terpaksa dilupakan sehingga nk turun tangga di ofis pun terpaksa turun bagaikan ketam turun tangga sebab lutut bengkak. Setelah minum jus ini, dalam masa 1 minggu saja kaki beliau dah sembuh semula. Bengkak dah surut dan dlm msa 2 mingu saja mampu berjoging kembali, naik bukit dlm 8km jauh nya dah tak sakit2 dah lutut.
..........................................................................
Call order wasap@call- En mohd zuhairi- 0174687570