Nasi dagang yang begitu terkenal di
Terengganu dan Kelantan. Namun, tahukah anda terdapat perbezaan di antara nasi
dagang yang dibuat di Terengganu serta nasi dagang yang dibuat di Kelantan?
Nasi Dagang kelantan ini kebiasaannya berwarna merah atau keperang-perangan
kerana menggunakan beras khas yang hanya dijual di Kelantan sahaja.
Manakala bagi lauknya pula, ia biasanya
dimakan dengan gulai ikan aya atau gulai ayam yang khusus untuk nasi dagang.
Gulai ini biasanya dipanggil gulai kunyit
lengkuas. Biasanya ia juga diletakkan sehiris telur ayam rebus yang dibelah
empat.
Selain itu, istimewanya nasi dagang Kelantan
ini kerana ia juga dimakan dengan sambal kelapa.
Sejarah
asal nama nasi dagang
Nasi
dagang Terengganu
terengganu lagi sedap.
ReplyDeleteDua² ada keistimewaan tersendiri. Mana lebih sedap itu adalah selera masing².
Delete