Jering atau dipanggil juga jengkol terkenal
di Malaysia dan Nusantara. Khasiat buah jering diperakui sajak turun temurun.
Selain dibuat ulam ketika buah masih muda atau lembut, buah jering tua atau isi
yang telah keras boleh juga direbus.
Rasa jering rebus enak dan sedap. Jadi, tidak hairan jika jering rebus mendapat sambutan dan diminati penggermarnya.
Di Kelantan, jering rebus merupakan
salah satu makanan tradisional yang agak popular. Sehingga kini jering rebus masih
lagi menjadi santapan dan masih ada kelihatan dijual di pasar-pasar sekitar
Kelantan apabila tiba musim buah jering.
Jering rebus biasanya akan dihidangkan
bersama kelapa parut yang diadun dengan sedikit garam dan gula. Bagi mereka
yang mengemari makanan ini sudah pasti akan mendapatkan jering rebus biarpun
sukar ditemui sekarang ini.
Bagi mereka yang tidak pernah makan
jering rebus, elok mencubanya. Sekali mencuba, pasti anda anda akan
menyukainya. Paling tidak pun anda akan berkata 'boleh tahan'.
Jering rebus dihasilkan daripada
jering tua yang direbus selama berjam-jam lamanya. Cara rebus jering amat
mudah. Jering itu direbus dalam air yang dicampur dengan berbagai bahan seperti
beberapa jenis daun dan kulit pokok jering itu sendiri.
Selain itu turut dimasukkan paku, abu, kulit batang kelapa dan sebagainya. Ini adalah untuk membuang kandungan getah atau 'bisa' jering ini.
Selain itu turut dimasukkan paku, abu, kulit batang kelapa dan sebagainya. Ini adalah untuk membuang kandungan getah atau 'bisa' jering ini.
Kaedah memasak cara ini perlu
dilakukan untuk mengelak masalah apabila makan jering rebus, terutama jika
makan dengan banyak. Antara kesan yang dialami ialah kencing tidak lawas atau
dalam istilah Kelantan dipanggil kapit atau kepit
Cara merebus jering
yang diamalkan itu dapat mengelak kesan buruk makan jering rebus. Tujuan dimasukkan bahan-bahan itu untuk 'tarik' kerluar bahan kimia
di dalam buah jering menjadikan ia lembut dan kurang
berbau, selain mengurangkan kesan 'racun' yang terdapat di
dalamnya.
Buah jering rebus sedap dimakan
bersama kelapa muda parut yang dicampurkan dengan gula dan sedikit garam.
Memang sedap dan unik rasanya. Makan jering rebus tidak memberi kesan kepada
bau air kencing yang tidak menyenangkan berbanding makan jenis tanpa direbus.
Dari segi sains permakanan, biji jering mengandungi sejenis bahan alkoloid yang memberi rangsangan untuk membuang air kecil.
Bagi pesakit penyakit kencing manis, jering boleh menjadi penawar yang berkesan sekiranya diambil berterusan dengan kadar yang sedikit. Kerana kandungan sebatian alkoloid di dalam jering mampu meneutralkan kandungan gula dalam badan.
Dari segi sains permakanan, biji jering mengandungi sejenis bahan alkoloid yang memberi rangsangan untuk membuang air kecil.
Bagi pesakit penyakit kencing manis, jering boleh menjadi penawar yang berkesan sekiranya diambil berterusan dengan kadar yang sedikit. Kerana kandungan sebatian alkoloid di dalam jering mampu meneutralkan kandungan gula dalam badan.
Namun, jering tidak baik jika dimakan dalam kuantiti yang banyak atau setiap hari.
Jering dikelaskan sebagai racun sedarhana kerana ia mempunyai
asid yang menyebabkan keracunan. Ia menyebabkan sakit mencucuk atau
berdenyut (spasmodic pain), penyakit gout, salur kencing tersekat dan
kegagalan renal akut (acute renal failure).
No comments:
Post a Comment