Thursday, 11 August 2016

KHASIAT JERING REBUS

Jering terkenal di Malaysia dan Nusantara. Khasiatnya diperakui sajak turun temurun. Selain dibuat ulam ketika buahnya masih muda atau lembut, jering yang sudah tua atau isinya keras boleh juga direbus. Jering rebus mendapat sambutan penggermarnya.

Di Kelantan, jering rebus merupakan salah satu makanan tradisional yang agak popular. Sehingga kini jering rebus masih lagi menjadi santapan dan masih ada kelihatan dijual di pasar-pasar sekitar Kelantan apabila tiba musimnya.

Jering rebus biasanya akan dihidangkan bersama kelapa parut yang diadun dengan sedikit garam dan gula. Bagi mereka yang mengemari makanan ini,sudah pasti akan mendapatkannya apabila musim jering tiba. Bagi mereka yang tak biasa, sebagai saranan, rasalah..pasti anda akan menyukainya. 

Jering rebus ni ialah hasil dari jering tua yang direbus selama berjam-jam lamanya. Cara rebur jering amat mudah.  Jering itu direbus dalam air yang dicampur dengan berbagai daun-daun termasuk kulit pokok jering itu sendiri. Selain itu turut dimasukkan paku, abu, kulit batang kelapa dan sebagainya. Ini adalah untuk membuang kandungan getah atau 'bisa' jering ini.   

Kaedah memasak cara ini perlu dilakukan untuk mengelak masalah kencing tidak lawas atau dalam istilah Kelantan dipanggil 'kapit'.

Biasanya untuk merebus jering tua mengambil masa yang lama.  Proses merebusnya juga ada petua yang perlu diikuti seperti dicampurkan sama dengan abu, akar kelapa, besi dan pelbagai tambahan lain.  

Ini dikatakan untuk mengelak pemakannya terkena masalah untuk kencing.  Secara teori sains, tujuan dimasukkan bahan-bahan itu untuk proses osmosis di mana kandungan kimia di dalam buah jering itu 'ditarik' keluar dan menjadikan ia lembut dan kurang berbau, selain mengurangkan kesan 'racun' yang terdapat di dalamnya.   

Buah jering rebus sedap dimakan bersama kelapa muda parut yang dicampurkan dengan gula dan sedikit garam.

Dari segi perubatan, biji jering mengandungi sejenis bahan alkoloid yang memberi rangsangan untuk membuang air kecil. Bagi pesakit penyakit kencing manis pula, jering boleh menjadi penawar yang berkesan sekiranya diambil berterusan dengan kadar yang sedikit. Kerana kandungan sebatian alkoloid di dalam jering mampu meneutralkan kandungan gula dalam badan.

Jering dikelaskan sebagai racun serdahana kerana ia mempunyai asid yang menyebabkan keracunan. Ia menyebabkan "sakit mencucuk/berdenyut (spasmodic pain), penyakit gout, salur kencing tersekat dan kegagalan renal akut (acute renal failure)".  Keadaan ini dapat diatasi dengan cara merebus yang dinyatakan di atas.

No comments:

Post a Comment