Monday, 24 July 2017

MANCIS CAP LADA


Untuk memulakan 'hidup' api perlukan sesuatu yang boleh mengeluarkan percikan api.  Biasanya kita guna mancis. Sekarang ini mancis jenis gas mudah digunakan. Tetapi dahulu mancis jenis anak mancis dan penggesek digunakan untuk mencutuskan api. Di hujung batang mancis atau dipanggil kepala mancis terdapat belerang.

Kepala mancis akan digesekkan kepada kertas belerang yang dilekatkan pada kotak mancis.  Apabila digesekkan, akan terhasil api yang akan turut membakar batang mancis secara perlahan-lahan. Dalam dialek Kelantan, mancis jenis dipanggil 'gesek' manakala mancis jenis menggunakan gas dan 'batu' pula dipanggil 'meceh'.

Kisah batang mancis ini begitu sinonim dengan Kelantan Match Factory yang menghasilkan gesek. Tahukah anda, Kilang Mancis Cap Lada di Kelantan merupakan kilang mancis paling lama dan tertua di Malaysia. Ia dibuka sejak tahun sebelum merdeka iaitu pada 1933 sehingga kini (2017). Kilang Mancis Cap Lada yang terletak di alamat 4874- A, Jalan Atas Banggol, Kota Bharu, Kelantan atau lebih dikenali Sungai Keladi.  Kilang ini menjadi 'land mark' kepada kawasan ini yang dikenali kebanyakan orang Kota Bharu.

No comments:

Post a Comment